Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kolakušiću su predsjednički izbori PR za parlamentarne

Kolakušić se posljednjih dana posebno aktivirao na društvenim mrežama, a iz poruka koje šalje jasno je da će mu borba protiv korupcije biti u fokusu, da dvije najveće stranke, HDZ i SDP, vidi kao najveće krivce za uništenje Hrvatske, da nam trebaju drastične mjere i prave reforme
23. listopada 2019. u 18:49 26 komentara 1640 prikaza
Mislav Kolakušić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Mislav Kolakušić dosad je uglavnom s biračima komunicirao preko društvenih mreža. I to, zapravo, još čini. U medijima se jako rijetko pojavljuje, intervjue u pravilu odbija, ne javlja se na telefon. Govori samo u EU parlamentu gdje je zastupnik, odbija komentirati hrvatske dnevnopolitičke teme. Od nedjelje bi se to, kako je objavio na društvenim mrežama, trebalo promijeniti jer tada će Kolakušić započeti svoju kampanju za predsjednika države.

Mislav Kolakušić aktivan u EP-u Konačno se oglasio Mislav Kolakušić: 'Od nedjelje krećem s hrvatskom pričom'

Već danima na njegovu profilu na Facebooku traje odbrojavanje do ulaska u kampanju, a svaki dan Kolakušić se preko Facebooka obrati biračima nekom snažnom porukom, točnije parolom, iz kojih bi se dalo iščitati i kakvu će otprilike kampanju za predsjednika države voditi.

Nema šanse za drugi krug

U zadnjoj objavi, od jučer, poručuje biračima da bi trebali glasovati za njega jer bi njegovim izborom za predsjednika države hrvatski građani dobili gromoglasnu podršku u borbi za ostvarivanje svojih prava, a Hrvatska realnu šansu da sljedeće jeseni nakon 30 godina dobije Vladu koja će biti voljna i sposobna provesti najopsežnije i najradikalnije reforme u povijesti moderne Hrvatske u područjima pravosuđa, državne uprave, borbe protiv korupcije, porezne i fiskalne politike. No i druge objave na sličnom su tragu i šalju poruku da će borba protiv korupcije biti u fokusu Kolakušićeve kampanje kao i da upravo dvije najveće stranke, HDZ i SDP, smatra glavnim krivcima za uništenje Hrvatske.

Dejan Kovač Dejan Kovač: 'Back to Yugoslavia 2! Sada imamo dvije partije, a jedna ima dva kandidata'

Iz te i drugih sličnih poruka vidi se da Kolakušić nakon predsjedničkih izbora misli ići i na parlamentarne izbore, odnosno da će upravo predsjedničke izbore iskoristiti kao vlastitu promociju za što bolji plasman na izborima za Sabor koji će uslijediti, ne bude li kakvih izvanrednih situacija, iduće godine.

Sve dosadašnje ankete pokazuju da Kolakušić i nema drugog izbora jer, prema njihovim rezultatima, na predsjedničkim izborima i nema velikih šansi ni za ulazak u drugi krug. Pokazuju i da teško može poremetiti trenutačni odnos snaga između troje najjačih kandidata – predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Zorana Milanovića i Miroslava Škore.

Smatra to i PR stručnjakinja Ankica Mamić koja drži da je Kolakušić malo zakasnio s ulaskom u kampanju da bi napravio veće poremećaje između spomenutog trojca.

Anto Đapić Anto Đapić: Milanovića pitam zašto je donio lex Perković, predsjednicu zašto je ugostila Vučića i Škoru zašto je Tito dobar

– Ne mislim da ima previše šansi, ali vidjet ćemo što  će biti kada krene sa svojom kampanjom koju je najavio i za koju se, barem tako izgleda, ozbiljno priprema. Trenutačno se sa sigurnošću može kazati da Mislav Kolakušić i ne radeći ništa ima šest posto potpore. Počne li ta potpora rasti, uzimat će Škori, ali sasvim sigurno i Zoranu Milanoviću. To su protestni birači koji se nalaze u lijevom spektru i kojima je Škoro previše desno – kaže Mamić.

Sličnog je stava i politički analitičar Ivica Relković koji također smatra da će Kolakušić uzimati i Škori i Milanoviću, a najmanje predsjednici. Ističe i da je paradoksalno da u drugom krugu, ne uđe li u njega Kolakušić, njegove glasove neće dobiti Škoro jer je, kaže, pogriješio u taktici i otišao predesno.

Najviše uzima Škori

Politički analitičar Žarko Puhovski drži, pak, da je trenutačna situacija, bez obzira na Kolakušića i njegovu kampanju, takva da Zoran Milanović nije ugrožen.

– Iz pozicije da se ne pojavljuje u javnosti, Kolakušić je napravio što je mogao. Izlaskom u javnost nešto će dobiti, ali možda i izgubiti jer ima onih koji su ga zbog toga što nije bio u medijima smatrali izuzetnim – drži Puhovski.
Omjer između troje najjačih, dodaje, ne može promijeniti, ali dobrom kampanjom gradit će ozbiljnu priču za parlamentarne izbore.

VIDEO Kolakušić komentirao rezultate EU izbora

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
 • Avatar Mrki medvjed
  Mrki medvjed:

  Ako Kolakušić pobjedi na parlamentarnim izborima, onda mafija ostaje bez države!

 • zubalo_ankica:

  Kolakušić je najveći luzer na hrvatskoj političkoj sceni... tko visoko leti...

 • vvvggg:

  vidim da tu polupismeni maloumnici sipaju obične uvrede bez ikakvih argumenata po Kolakušiću. Pretpostavljam da su to tipični predstavnici hdz-ovog biračkog tijela.😎