Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Braniteljski spomenik u Koprivnici

Pogledajte za kakve promjene su se izborili branitelji na 'zvonu'

Odbor za branitelje
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
29.10.2014.
u 10:00

Zoran Gošek (SDP) i Ernest Forjan (HDZ) podržali su promjene na ‘zvonu’ i samim time su garancija da će se sve napraviti prema dogovoru

Odbor za hrvatske branitelje grada Koprivnice, savjetodavno tijelo Gradskog vijeća, već na jučerašnjoj prvoj sjednici pokazao je svoj smisao. Nakon višemjesečnih “natezanja”, svih 15 predstavnika koprivničkih udruga proizašlih iz Domovinskog rata i članovi odbora, Zoran Gošek (SDP) i Ernest Forjan (HDZ), predsjednik i potpredsjednik Gradskog vijeća, jednoglasno su podržali izmjene oko braniteljskog spomenika na Florijanskom trgu. Nosit će naziv “Spomenik hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata”, a bit će smješten u centralnom dijelu parka.

Odlučeno je da će spomenik imati istaknuta vjerska i obilježja Domovinskog rata. Nadalje, veličina spomenika trebala bi biti najvećih mogućih dimenzija, s lijepo uređenom hortikulturom.

Funkcionalnost

- Svojom funkcionalnošću treba predstavljati mjesto kolektivne memorije stradanja, mjesto odavanja počasti, odmora i obilaska školske djece - naglasio je potpredsjednik odbora Robert Vulić, kazavši da je natječajem odabrani autor Alem Korkut o svemu već konzultiran i spreman je na ustupke.

Dakle, na njegova “zvona” trebao bi se staviti hrvatski grb. Ispod spomenika na uzvisini na kvadratnim plohama postavljenima u obliku širenja zvuka zvona ili u obliku prepoznatljivosti grba, pak, isticao bi se Grad Koprivnica, nazivi MUP-a i MORH-a a, te koprivničkih ratnih postrojbi s pripadajućim grbovima koje su djelovale iz tih institucija. U trećem planu trebala bi biti imena agresijom obuhvaćenih gradova gdje su branitelji stradali uz informaciju o udaljenosti od Koprivnice. Zvono bi trebalo visjeti na držaču koji ima oblik križa.

- Na nosače spomenika tražimo mogućnost naknadnog jednostavnog isticanja imena smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu. Radi se o oko 150 imena - dodao je Vulić, pojasnivši kako s imenima ne idu odmah jer popis još nije potpuno definiran i ne žele napraviti krivi korak.

Realizacija

Šef odbora Ivica Jurenec naglasio je da im je želja da sve bude dovršeno nagodinu do Dana koprivničkih branitelja i obilježavanje godišnjice preuzimanja vojarne, 30. rujna.

- Neće nam biti krivo i ako se sve oduži, samo neka se realizira i bude kvalitetan spomenik - rekao je on, jasno davši do znanja što će se dogoditi ako sada budu izigrani.

- Ako Grad to ne ispoštuje, ima 'rat' sa svim braniteljskim udrugama - završio je Jurenec.

Komentara 2

Avatar gladnijura
gladnijura
10:38 29.10.2014.

A da se novci za izradu tog spomenika iskoriste u humanitarne svrhe onima kojima su potrebne, a na mjesto spomenika postavi ploča koja će objasniti da je novac iskorišten pametnije od izrade spomenika kakve su 'partizani' postavljali u vrijeme juge, a sad ih svi ruše!

Avatar mrvica49
mrvica49
23:29 29.10.2014.

nebi trebalo zaboraviti obećanje Ministra branitelja Freda Matića, koji je obećao, da " ako se braniteljske i stradalničke udruge dogovore oko izgradnje spomenika u KC", da će ga on osobno financirati, a to je javno izjavio na tematskoj sjednici gradskog vijeća sa temom o izgradnji, tada, spornog spomenika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije