Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU, SAD, Rusija...

Borba velikih: Koji su interesi i motivi svjetskih velesila za Ukrajinu

sile
Foto: Reuters/PIXSEL
22.02.2014.
u 09:07

Neredi u Ukrajini su počeli kada je predsjednik Janukovič odlučio odbaciti sporazum sa EU i približiti se Rusiji. I ostale svjetske velesile u toj državi imaju svoje motive i interese.

Rusija

Kijev je stoljećima bio pod Moskvom, sve do 1991. godine, a Moskva i dalje ima veliki utjecaj. Svako zbližavanje Kijeva s EU Rusi doživljavaju kao udarac na njihove interese. Kremlj optužuje Zapad da upravlja prosvjedima. Pod utjecajem Putina Janukovič je odbio potpisati ugovor o približavanju Ukrajine EU, a za to mu je ruski predsjednik obećao kredit od 15 milijardi dolara te smanjiti cijenu plina. Ruska crnomorska flota i dalje je u Sevastopolju na Krimu koji je naseljen Rusima.

EU

Godinama Bruxelles pregovara s Kijevom o ugovoru o pristupanju EU. Uvjet su političke i ekonomske reforme kojima bi se Ukrajina trajno istrgnula iz naručja Moskve i vezala za EU. No, već dovršeni dogovor odbacio je Viktor Janukovič u studenom prošle godine pod pritiskom Putina, što je bio okidač za prosvjede. Europska unija otvoreno se u sukobu svrstala na stranu oporbe i traži od Janukoviča povratak ustava iz 2004. godine kojim bi se ojačao demokratski poredak i smanjila moć predsjednika koja graniči s diktaturom.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Njemačka

Najmoćnija europska zemlja ima goleme interese u Ukrajini zbog njezine veličine, poljoprivrednih i industrijskih potencijala te geopolitičkog položaja. Nakon Janukovičevog "njet" Europi kancelarka Angela Merkel kazala je da su "vrata Europe Ukrajini i dalje otvorena". Berlin pokušava posredovati između vlasti i oporbe u Ukrajini, a li se otvoreno svrstao uz oporbu - prije svega Vitalija Klička. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier na kritiku iz Moskve da se previše miješa u unutarnja pitanja Ukrajine odgovorio je da je "Ukrajina dio geopolitičke šahovske igre".

SAD

Ukrajina je strateški važna za SAD zbog čvrstih veza s Rusijom. Do sada je Washington Ukrajinu prepuštao EU, no u međuvremenu su se aktivnije uključili. O tome svjedoči i skandal nakon što su ruske tajne službe pustile snimku u kojoj američka diplomatkinja veleposlaniku govori: J.... EU. Amerikanci aktivno rade na tome da pripreme oporbu za preuzimanje vlasti nakon pada Janukovičevog režima. Amerikanci su već uveli sankcije Kijevu, a obećali su i veliku ekonomsku pomoć kada oporba preuzme vlast i provede političke i gospodarske reforme.

>>Janukovič i oporba potpisali sporazum. Parlament glasovao za puštanje Timošenko!

>>Poljski ministar oporbenjaku: Potpišite sporazum ili ćete svi umrijeti!

Komentara 35

DU
Deleted user
09:21 22.02.2014.

ma to gore nabrojano o industrijskim potencijalima i prirodnim resursima je kriva teza.......ja mislim da je tim svjetskim velesilama glavni i jedini cilj demokracija i ljudska prava .............ako cemo lagati :)

ME
merdevina
10:04 22.02.2014.

EU je u cijeloj priči ipak najsmješnija. Ne može zaposliti svoje mlade ljude niti osigurati standard starijima koji su se našli na vjetrometini liberalnog kapitalizma a gura se rusima pod noge :) A ukrajina je mogla napredovati k EU dokEU dok je bilo vrijeme. Tada su je odbili a danas bi "na vrat na nos". Skroz su nejasni, vjerujem, i sami sebi.

DZ
dzukaficuka
09:32 22.02.2014.

Koliko se ja sijecam 2004 je Ukrajina kao i HR htijeli potpisat sa EU ali onda je EU rekao NE i ismijavali su se.Onda su uzimali Maltu Ciparn Zsloveniju Balticke zemlje i DDR bez kvalifikacije za EU.Ukrajincima bi bilo bolje da su sutili i uzeli tih 15 milijardi od Rusa a od EU ce dobiti nesto sitnisa ali ce krvavo vracati nazad.Grci su uzimali iz Fondica od EU pa sad grcaju ina usta i na dupe.EU je napravijo rat i kod nas taj scenari je cekao Ukrajinu isto tako.EU je Belin Pariz London Rim ovi ostali su Tutleki zasto se DDR nije morao Kandidirati za EU ovi iz istocnih zemalja jesu moze li mi neko reci . Miteran je rekao 1990 da ce Njemci razvaliti Evropu radi DDR nismo daleko od tog scenarija jako smo blizu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije