Naslovnica Vijesti Hrvatska

Koja je najdarežljivija država svijeta? Hrvatska pomogla sa 257 milijuna kuna!

OECD zabrinjava činjenica da se sve manje izdvaja za pomoć najsiromašnijim državama u Africi, a smatraju da će se taj trend nastaviti i ove godine
11. travnja 2014. u 10:36 7 komentara 1115 prikaza
siromaštvo
Foto: DPA/PIXSELL

Hrvatska je u 2013. godini za pomoć drugim država, odnosno razvojnu suradnju, potrošila 257 milijuna kuna ili 0,08 posto BND-a (bruto nacionalnog dohotka), doznajemo u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ovog tjedna objavila je da je u 2013. godini pomoć za razvoj u drugim državama porasla za 6,1 posto u odnosu na godinu prije, unatoč mjerama štednje koje zbog svjetske krize provode mnoge zemlje. Ukupna pomoć za razvoj stranim državama iznosila je 134,8 milijardi dolara, a u 2013. je porasla nakon dvije godine pada.

Rekorder Ujedinjeni Arapski Emirati

Ono što zabrinjava OECD jest da pada pomoć najsiromašnijim državama u Africi, a smatraju da će se taj trend nastaviti i ove godine. Među 28 država koje su u OECD-ovu odboru za razvojnu pomoć (DAC), njih 17 je u 2013. povećalo pomoć nerazvijenim državama, a 11 ju je smanjilo. Prosječno su te države za razvojnu suradnju izdvajale 0,3 posto BND-a, dok je dugoročni cilj UN-a da ta brojka dosegne 0,7 posto BND-a.

Rekord u povećanju pomoći prošle godine ostvarili su Ujedinjeni Arapski Emirati s čak 375 posto većom pomoći u odnosu na 2012. godinu, a iz OECD-a objašnjavaju da je to uglavnom zbog pomoći Egiptu. Postotak pomoći koje je UAE prošle godine pružio za razvojnu suradnju jest 1,25 posto BND-a, što je također najviši postotak među promatranim državama. U ovoj statistici OECD-a Hrvatska nije uključena.

SAD pomogao sa 31,5 milijardi dolara

Kada se gleda u novcu, najveći donator još uvijek je SAD koji je za međunarodnu razvojnu suradnju prošle godine izdvojio 31,5 milijardi dolara, što iznosi 0,19 posto njihova BND-a. Slijede Velika Britanija sa 17,8 milijardi dolara (0,72 posto BND-a), Njemačka sa 14 milijardi dolara (0,38 posto BND-a), Japan sa 11,7 milijardi dolara (0,23 posto BND-a) i Francuska sa 11,3 milijardi dolara (0,41 posto BND-a).

Najveće povećanje pomoći, nakon UAE, od država za koje je OECD objavio statistiku, zabilježili su Japan (36,6 posto), Turska (29,7) Velika Britanija (27,8 posto) i Island (27,4 posto).

Vesna Pusić | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska neće ispuniti očekivanja EK

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova dobili smo podatak da je Hrvatska prošle godine za razvojnu pomoć izdvojila 0,08 posto BND-a ili 257,1 milijun kuna, što je oko 46,8 milijuna dolara. Na stranicama Ministarstva stoji da je Hrvatska 2011. godine za razvojnu pomoć izdvojila 108 milijuna kuna, odnosno 0,03 posto BND-a. Predstavljajući izvješće o razvojnoj pomoći za 2012. godini u Saboru, ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u veljači je kazala da smo te godine potrošili 16,5 milijuna eura (oko 125,7 milijuna kuna), što je iznosilo 0,03 posto BND-a.

Pusić je tada rekla da vjerojatno neće biti moguće da Hrvatska ispuni očekivanje Europske komisije o izdvajanju 0,33 posto BND-a do 2015. godine. Na stranicama Ministarstva stoji da bi to iznosilo više od milijardu kuna za razvojnu pomoć, što je gotovo četiri puta više nego što smo dali u prošloj godini.

>>Igor Blažević – Hrvat na humanitarnom radu u Mijanmaru

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • balic:

    Mi smo pomogli koliko smo mogli ,ali nek mi netko kaze gdje je ta bogata svicarska na kojem mjestu ,ne vidim ju.. ? :-(

  • Vlaskoulicanec:

    Mislim da treba jasno objasniti porive raznih donacija. Dok Emirati doniraju iskljucivo u muslimanske zemlje u cilju ojacavanja raznog muslimanskog bratstva, USA donira u cilju jos jaceg vezanja tih drzava uz sebe, svoje banke i svoje velike industrijske gigante u ... prikaži još! cilju sto prodaje a sto neogranicenog iskoristavanja resursa zemalja u koje se "donira". Mi doniramo zato sto zaista nekome zelimo pomoci! I to treba staviti u prvi plan!!!

  • acer7:

    Od kud pravo nekome da daje drugim državama????