Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Koja je država NATO-a 2015. pokušala srušiti mađarsku vladu?

"SAD nije pokušao srušiti mađarsku vladu", kazao je američki ataše za odnose s javnošću.
23. veljače 2017. u 12:37 11 komentara 3130 prikaza
Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Veliki saveznik Mađarske u NATO-u pokušao je srušiti mađarsku vladu i središnju banku 2015. godine, a dio plana bio je i slom brokerske kuće Quaestor, ustvrdio je u srijedu guverner mađarske središnje banke György Matolcsy. Matolcsy nije naveo ime zemlje, a u središnjoj banci nisu na upit Reutersa željeli komentirati tu tvrdnju. Brokerska kuća Quaestor urušila se početkom 2015. godine nakon što je utvrđeno da su izdali najmanje 150 milijardi forinti (500 milijuna dolara) više obveznica no što im je bilo dozvoljeno u sklopu programa izdanja.

U roku od nekoliko tjedana, još su se dvije brokerske kuće suočile s regulatornim mjerama, a skandal je pritisnuo tečaj forinte. Središnja je banka kao supervizor financijskih kompanija suspendirala njihove dozvole za rad. "To se uklapa u aktivnosti orkestrirane iz veleposlanstva velike savezničke NATO zemlje u Budimpešti i usmjerene na rušenje vlade i središnje banke počevši od jeseni 2014. godine", kazao je guverner na saslušanju u parlamentu. Matolcsy je bliski saveznik mađarskog premijera Viktora Orbana, a dužnost guvernera obavlja od 2013. godine.

sprovod Franje Tuđmana NA TUĐMANOVU SPROVODU Mlađahni Viktor Orban prije 17 godina: 'Regija bez Tuđmana ne može biti stabilna' SUSTAVNO PRITVARANJE STRANACA Orban ponovno uvodi pritvaranje migranata koji uđu u zemlju: Protivno je EU-u, ali moramo zaštititi suverenitet

"Optužbe jednostavno nisu vjerodostojne"

Zastupnik socijalista u parlamentu Attila Mesterházy pozvao je guvernera da uime "nacionalnog suvereniteta" kaže o kojoj je zemlji riječ a njegova je stranka zatražila da se formira parlamentarni odbor kako bi se istražili ti navodi. "Tražim od guvernera središnje banke da objasni kojeg je našeg saveznika upravo optužio", izjavio je Mesterházy, dodajući da ne može biti riječ o Rusiji budući da nije članica NATO-a. Možda je guverner u tom slučaju aludirao na Sjedinjene Države, nagađao je parlamentarni zastupnik mađarskih socijalista. Otkada je 2010. preuzeo dužnost, mađarski premijer Orban u više je navrata bio sudionik diplomatskih čarki sa Sjedinjenim Državama, među kojima je i američka zabrana stupanja na američki teritorij šestero mađarskih državljana zbog optužbi za korupciju iz 2014. godine, podsjeća Reuters.

Iz američkog su veleposlanstva u četvrtak, prema pisanju mađarskih medija, odgovorili da optužbe mađarskog guvernera na račun neimenovanog "velikog saveznika u NATO-u" nisu vjerodostojne.

"Optužbe gospodina Matolcsyja jednostavno nisu vjerodostojne", citirao je mađarski list Népszava riječi američkog atašea za odnose s javnošću Richarda Damstre. "Mađarska i SAD su partneri i saveznici u NATO-u", kazao je Damstra. "SAD nije pokušao srušiti mađarsku vladu 2014. godine niti bilo kada i ne vidimo zašto bi to bilo koja članica NATO-a pokušala to učiniti", dodao je.

>>EK zaustavlja brzu prugu Beograd – Budimpešta?

>>Mađarska prema Srbiji diže nove vojne kampove, najavljuje drugu liniju ograde

Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • rotšild:

    Viktor Orban nije zao čovjek. Viktor Orban samo voli svoju zemlju i ne želi dozvoliti da mu ju cionisti i muslimani razore, rastoče, da od mađara naprave još veču sirotinju nego što već jesu.

  • @ploto@:

    Orban je prekršio svaku mjeru.Smijenio Rothschildovog guvernera mađarske narodne banke i postavio svog.Natjerao pljačkaške strane banke da riješe švicarce "nepovoljno za njih " i još im udario porez na dobit.Nevjerovatno drzak političar .

  • Tihi:

    "SAD nije pokušao srušiti mađarsku vladu", kazao je američki ataše za odnose s javnošću. Naivno je da bi mi sami direktno prljali ruke a imamo toliko prijatelja .. Dobro da niste tako "slobodni" pa da još pitate a tko je ... prikaži još!tko je htio maknuti Erdogana ...