Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skrivene mete

Kodovi norveškog monstruma Breivika koordinate novih ciljeva?

\'Norwegian Anders Behring Breivik, the man accused of a killing spree and bomb attack in Norway, sits in the rear of a vehicle as he is transported in a police convoy as he is leaving the courthouse
AFP/Pixsell
09.08.2011.
u 13:08

Detaljnom analizom kodova Frøysa je došao do zaključka da bi kodovi zapravo mogli biti GPS-koordinate

Skupina norveških stručnjaka za informatičku sigurnost radi na otkrivanju kodova koje je norveški monstrum Anders Breivik objavio u svom manifestu, prenosi The Telegraph

Breivik je, naime, e-mailom poslao dokument od 1500 stranica na stotine internetskih adresa 90 minuta prije nego što je aktivirao bombu u središtu Osla, nakon čega je pobio desetke mladih u ljetnom kampu.

U tom manifestu navedeni su brojni linkovi koji vode na stranice novina, blogova i sličnih adresa u kojima je objasnio svoje stavove o prijetnji multikulturalnosti.

No, analiza dokumenata dovela je iskusnog stručnjaka za informatičku sigurnost Rolfa Frøysa do spoznaje kako neki linkovi ne vode ni na jednu web-adresu, uključujući i "underground" stranice koje nisu dostupne javnosti.

Frøysa je objasnio da je velik dio manifesta koji je Breivik objavio zapravo plagijat sličnog dokumenta čiji je autor Unabomber, odnosno Ted Kaczynski, američki poštanski bombaš koji se borio protiv "industrijskog društva i njegove budućnosti". U njegovom manifestu objavljenom 1995. godine nalazio se kod koji nije dešifriran punih deset godina.

Detaljnom analizom kodova Frøysa je došao do zaključka da bi kodovi zapravo mogli biti GPS-koordinate, a kada je jedan od njih upisao u Googleove karte, rezultat je bila željeznička postaja u središtu Liverpoola.

Kako je Breivik objavio da je on samo dio raširene mreže ekstremnog desnog krila, analitičari su svoje spoznaje odmah prenijeli policiji, koja u suradnji sa svojim europskim kolegama nastavlja raditi na slučaju.

Komentara 4

Avatar Nikad robom
Nikad robom
14:34 09.08.2011.

stvarno glup članak... na silu se želi stvoriti nekakva mistika oko jedne budale...

RE
@rea
20:34 09.08.2011.

Tajni kodovi ? Eto inspiracije za D. Browna.

ST
storm
10:44 10.08.2011.

Naravno da je postavio kordinate novih ciljeva. To je palindromni kod LBMBL, odnosno dešifrovano London,Birmingham, Manchester, Bristol, Liverpool. Slučajno ili ne, svi revnosni iznosioci hi-fi opreme su afričkog i azijskog porekla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije