Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u potrazi za hranom

Kod Vlašića na otoku Pagu prijepodne viđen veliki kit

grbavi kit
Goran Kovačić/Pixsell
02.10.2011.
u 16:13

- Prema opisu koji smo dobili, najvjerojatnije je riječ o velikom kitu, vrsti koja živi u Sredozemlju. Kit je potpuno bezopasan i zaštićena je vrsta, kaže Draško Holcer iz Plavog svijeta

U Vlašićima na otoku Pagu, u neposrednoj blizini Paškog mosta, danas prijepodne između 10 i 11 sati viđen je kit.

Kako nam je rekao Draško Holcer iz Plavog svijeta, dojavu su dobili od Županijskog centra 112 u Zadru, a potom su ih osobno kontaktirali muškarac i žena koji su vidjeli kita 500 metara od obale.

- Imali smo namjeru odmah brodom krenuti prema Pagu, ali ipak smo odustali jer bi nam trebalo više od dva sata i kita sigurno ne bismo zatekli više tamo. Prema opisu koji smo dobili, najvjerojatnije je riječ o velikom kitu, vrsti koja živi u Sredozemlju, odnosno na Mediteranu i nije nikakvo čudo što je viđen i u našem moru. U proljeće ih je najviše u Liguriji, ali kako sele za hranom, tako dolaze i u Jadran, objašnjava Draško Holcer iz udruge Plavi svijet u Malom Lošinju.

Veliki kit rasprostranjen je u svim morima i oceanima svijeta, a u Sredozemnom moru živi djelomično izolirana rezidentna populacija. Iako točan broj nije poznat, procjenjuje se da danas u Sredozemlju živi nekoliko tisuća odraslih jedinki.

Prema riječima Draška Holcera, iako to nije čest slučaj, pojedine jedinke približavaju se obali i ulaze u kanale i uvale. Posljednja pojavljivanja zabilježena su u blizini Biševa i Visa, Blitvenice, u Velebitskom kanalu, Novigradskom moru, Riječkom zaljevu i kod otoka Sveti Andrija. Veliki kit hrani se planktonima i sitnom plavom ribom i, napominje Holcer, potpuno je bezopasan. Ali zbog veličine može predstavljati opasnost za ljude koji im se pokušaju previše približiti, pa je stoga bolje da se promatra sa sigurne udaljenosti. Recimo i to da su veliki kitovi u Jadranskom moru zaštićeni te je zabranjeno njihovo uznemiravanje i proganjanje.

Komentara 7

OB
-obrisani-
17:16 02.10.2011.

ne \"kitu\" u usta......

OB
-obrisani-
17:20 02.10.2011.

sačuvajete ga od HDZnjara da ge an prodaju nekom talijanu

OB
-obrisani-
17:27 02.10.2011.

e da je viđen u neretvi sutra bi bilo hodočašće.... sa križevima od kitove kosti....biznis

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije