Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Novootkriveno polje blokova zasjenit će stari Stonehenge

Kameni blokovi nađeni su snimanjem podzemlja
07. rujna 2015. u 17:54 2 komentara 3030 prikaza
nalazište
Foto: Ludwig Boltzmann Institute
Pogledajte galeriju 1/3

Ma koliko velik i impozantan Stonehenge bio, ovo britansko arheološko nalazište, po svemu sudeći, samo je djelić znatno većeg kompleksa kamenih blokova koji datiraju iz neolitika. Naime, u neposrednoj blizini Stonehengea nađena je nova, znatno veća formacija kamenih blokova starih više od 4500 godina koji su stvoreni ljudskom rukom.

Kameni blokovi, od kojih su neki dugački i po 4,5 metara, nađeni su na dubini od jednog metra ispod zemlje za pretrage područja geofizičkim, neinvazivnim snimanjem za koje nije potrebno kopanje.

– Ovo je potpuno nova spoznaja, a razmjeri nalazišta su spektakularni. Najmanje je stotinjak kamenih blokova pod zemljom, a po svemu sudeći, to je bilo svojevrsno svetište – kaže voditelj istraživanja Vince Gaffney sa Sveučilišta u Bradfordu.

Novo "kameno polje", koje je oko tri kilometra udaljeno od Stonehengea, već sada je dobilo naziv Superhenge zbog svoje važnosti za arheologiju u Britaniji. Prostire se na površini oko pet puta većoj nego Stonehenge koji je danas jedna od vodećih arheoloških atrakcija u Velikoj Britaniji.

Snimanjem je utvrđeno da su kameni blokovi načinjeni od istog materijala kao i blokovi u Stonehengeu, no ni za ovo nalazište nije potpuno jasno kako je građeno.

Arheolozi vjeruju da u blizini postoji još formacija kamenih blokova koji bi mogli biti otkriveni pri gradnji budućih prometnica.

>> Ronioci u Savi traže ostatke nalazišta iz 17. stoljeća

>> Kod Bora, u Srbiji, otkrivena najbogatija nalazišta zlata

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
  • Avatar @promatrač
    @promatrač:

    Ma kako da ne... stari su onoliko koliko kažeš da su stari. Iz činjenice da je vrijeme umjetna dimenzija nastali su i nastaju u trenutku kao i sve drugo što jeste. Ne zaluđujte badava narod i sebe.