Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo nalazište

Novootkriveno polje blokova zasjenit će stari Stonehenge

nalazište
Foto: Ludwig Boltzmann Institute
1/3
07.09.2015.
u 17:54

Kameni blokovi nađeni su snimanjem podzemlja

Ma koliko velik i impozantan Stonehenge bio, ovo britansko arheološko nalazište, po svemu sudeći, samo je djelić znatno većeg kompleksa kamenih blokova koji datiraju iz neolitika. Naime, u neposrednoj blizini Stonehengea nađena je nova, znatno veća formacija kamenih blokova starih više od 4500 godina koji su stvoreni ljudskom rukom.

Kameni blokovi, od kojih su neki dugački i po 4,5 metara, nađeni su na dubini od jednog metra ispod zemlje za pretrage područja geofizičkim, neinvazivnim snimanjem za koje nije potrebno kopanje.

– Ovo je potpuno nova spoznaja, a razmjeri nalazišta su spektakularni. Najmanje je stotinjak kamenih blokova pod zemljom, a po svemu sudeći, to je bilo svojevrsno svetište – kaže voditelj istraživanja Vince Gaffney sa Sveučilišta u Bradfordu.

Novo "kameno polje", koje je oko tri kilometra udaljeno od Stonehengea, već sada je dobilo naziv Superhenge zbog svoje važnosti za arheologiju u Britaniji. Prostire se na površini oko pet puta većoj nego Stonehenge koji je danas jedna od vodećih arheoloških atrakcija u Velikoj Britaniji.

Snimanjem je utvrđeno da su kameni blokovi načinjeni od istog materijala kao i blokovi u Stonehengeu, no ni za ovo nalazište nije potpuno jasno kako je građeno.

Arheolozi vjeruju da u blizini postoji još formacija kamenih blokova koji bi mogli biti otkriveni pri gradnji budućih prometnica.

>> Ronioci u Savi traže ostatke nalazišta iz 17. stoljeća

>> Kod Bora, u Srbiji, otkrivena najbogatija nalazišta zlata

Komentara 2

Avatar @promatrač
@promatrač
18:19 07.09.2015.

Ma kako da ne... stari su onoliko koliko kažeš da su stari. Iz činjenice da je vrijeme umjetna dimenzija nastali su i nastaju u trenutku kao i sve drugo što jeste. Ne zaluđujte badava narod i sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije