Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POPLAVA Jake kiše koje su padale posljednjih mjesec dana uzrokovale su obilna pritjecanja vode u izvorišta

Kod Runovića se rijeka Vrljika izlila iz korita

28.01.2009.
u 15:52

IMOTSKI – Jutro bez kiše s olakšanjem su dočekali stanovnici Imotske krajine, najviše oni okopoljskih naselja.

Obilne kiše, naime, što već gotovo mjesec dana s kraćim stankama padaju na cijelome području Imotske krajine, a posebno početkom ovoga tjedna, prouzročile su obilno pritjecanje vode u izvorišta Vrljike.

Ta se rijeka izlila iz korita u donjem toku kroz Runoviće plaveći na desetke hektara vinograda i obradivih površina. Preko mosta u općini Runović iz smjera Donjih Vinjana jučer se gotovo uopće nije moglo prometovati.

Taj dio prometnice bio je i pola metra pod vodom. Poljoprivrednici iz Runovića kažu da se goleme količine vode vjerojatno skupljaju zato što su odvodni kanali koji s Imotsko-bekijskog polja vodu usmjeravaju prema hidrocentrali u Peć Mlini u susjednoj BiH ili zatvoreni ili ne mogu primiti tolike količine vode.

Odvodni kanali godinama su velik problem Imotsko-bekijskog polja. Javna je tajna da su zbog nebrige začepljeni muljem i korovom, ali i zbog ljudske ruke. Neki, naime, zbog navodnjavanja svojih parcela u ljetnim mjesecima pregrade dio kanala braneći tako otjecanje vode drugima.

Pregrade ostaju tijekom cijele godine, a to postaje velik problem tijekom kišnih mjeseci.

U Runovićima su poplavljeni i neki poslovni objekti. Vrljika se izlila na nekoliko mjesta i u gornjem toku, a svi njezini izvori iz sata u sat izbacuju goleme količine vode. Za sada se ne mogu predvidjeti štete nastale poplavama. Vinogradarski stručnjaci tvrde da se poplave neće odraziti na rezidbu vinove loze, no zasigurno će stradati mladi, tek zasađeni trsovi.

Također, razina vode u Modrom i Crvenom jezeru iz sata u sat raste, a u jednome danu naraste i do pola metra. Nakon što je prestala padati kiša, i vodostaj u jezerima prestao je rasti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije