Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nivo vode stalno u porastu

Kod Kraljeve Velike na lipovljanskom području sve teže

Kraljeva Velika
Foto: Željko Gašparović/VLM
1/2
23.02.2014.
u 11:33

Vlasnici koji su ranije govorili kako nikada prije nisu bili poplavljeni i još oklijevali s izgradnjom dodatnog pojasa od vreća s pijeskom oko kuće, i sami su zatražili da im se postavi obrana.

Situacija se pogoršava, nivo vode stalno je u porastu, kiša koja neprestani pada dodatno otežava situaciju na jasenovačkom području, a sve je teže i oko Kraljeve Velike kod Lipovljana. Tamo voda plavi dvorišta 13 kuća, a kod nekoliko je došla do temelja. Vlasnici koji su ranije govorili kako nikada prije nisu bili poplavljeni i još oklijevali s izgradnjom dodatnog pojasa od vreća s pijeskom oko kuće, i sami su zatražili da im se postavi obrana.

Zapovjednik lipovljanskih vatrogasaca, Zlatko Pješ, zbog premorenosti angažiranih, zatražio je pomoć od kolege zapovjednika VZG Novska, Davora Štimca, koji je kao ispomoć uputio e 50 vatrogasaca iz Novske na terene kod Kraljeve Velike. Novljanski vatrogasci angažirani su i za dovoz hrane iz Siska gdje je postavljena poljsku kuhinju za spravljanje obroka, za ugroženo stanovništvo i snage u obrani na terenu. Pristigle su i snažne pumpe iz Osijeka, a angažirali su se i djelatnici Hrvatskih šuma s tehnikom. Zajedno s vatrogascima pune i postavljaju vreće s pijeskom oko Šumarskog fakulteta Sveučilišta Zagreb na Opekama. Voda je već poplavila zaštićenu stoljetnu šumu hrasta lužnjaka i arboretum koji nosi ime po hrvatskom piscu Josipu Kozarcu, koji je nekada kao lugar službovao u tim šumama.

Načelnik općine Lipovljani, Mario Ribar, kaže da su ovu situaciju dočekali spremno no da je neuobičajeno da Kraljevoj Velikoj prijeti poplava, što prije nije bilo. Zahvaljuje i svima koji im ovih dana pomažu ili nude pomoć. Za promet je zatvorena cesta od Košutarice prema Mlaki u jasenovačkoj Posavini. Ovo naselje u kom živi tridesetak mještana potpuno je okruženo vodom, s jedne strane rijekom Savom , a s druge velikim količinama zaobalnih voda. Dok se voda ne povuče do sela će se moći samo čamcima. Hrane i pitke vode, kao i prije, dopremati će novljanski Crveni križ i općina Jasenovac.

>> Croatia osiguranje vatrogascima donirala opremu za obranu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije