Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samo u Maxu!

Kod Džeke u Manchesteru: 'Edine, kupi nam dres', mole ga na ulici...

'dzeko (9)'
Foto: ''
1/5
12.09.2013.
u 14:10

Uoči najvažnijih utakmica za reprezentaciju BiH protiv Slovačke, Maxov sarajevski dopisnik proveo je nekoliko dana s najvećom BH-zvijezdom. Edin Džeko ugostio je novinara MAX-a u Manchesteru, vodio ga na trening, pokazao znamenitosti grada

Letjeti zrakoplovom do Münchena, a onda iz Münchena do Manchestera nekoliko sati i vidjeti da vas u zračnoj luci čeka Edin Džeko - neprocjenjivo! S napadačem Manchester Cityja proveli smo pet dana u ugodnom druženju u njegovu mjestu stanovanja...

U Manchesteru ga vole gotovo kao u njegovu Sarajevu. A u njegovu klubu Man. Cityju vlada balkansko ozračje! Aleksandar Kolarov, Matija Nastasić i Edin Džeko već su starosjedioci, a novak je Stevan Jovetić koji je pretprošlog tjedna počeo s treninzima. Crnogorac se sjajno uklopio u momčad.

Džeko, Nastašić i Kolarov počeli su utakmicu protiv Hulla i da bi ugođaj bio potpun, nedostajao je samo Jovetić. Ali i bez toga čudan je osjećaj kada dođete na trening engleskog prvoligaša i slušate kako čak četvorica igrača međusobno pričaju na jeziku kao da su na treningu Želje ili Partizana.

Miljenik šefa kuhinje

Silva, Nasri, Kompany, Agüero..., svi su oni zvijezde u Cityju, ali za Johna, šefa klupske kuhinje, najveći je samo jedan...

– Edin Džeko! Sjajan je dečko. Govorio sam mu da mora vjerovati u sebe. Prošli menadžer Mancini nije mu davao priliku iako ju je bio zaslužio, ali to se promijenilo. Pellegrini vjeruje u njegove sposobnosti – priča nam John, koji s Edinom prije treninga zna odigrati nekoliko partija bilijara.

– Ja češće pobjeđujem – bio je odgovor i Edina i Johna na pitanje tko je bolji.

Mnogi koji privatno ne poznaju \'Dijamanta\', pomislit će da ga je sve ono što mu se dogodilo u životu možda promijenilo, jer nebrojeno puta do sada smo čuli da slava lako udari u glavu. Ali, Džeko je kao rođen da bude uspješan, a opet poprilično jednostavan. Na treninzima je fantastičan. S ogromnim samopouzdanjem ulazi u svaki duel, a kada je takav, ne postoji obrana koja će ga zaustaviti. Slično razmišlja i sportski direktor Manchester Cityja Txiki Begiristain, kojeg smo sreli dan nakon izvlačenja skupina u Ligi prvaka...

– Je li Edin sada sretan? – pitao nas je Španjolac, a kada je dobio potvrdan odgovor, rekao nam je kako je i on, kao sportski direktor, sretan jer im je Edin jako važan.

– Prošle sezone bio je u depresiji jer nije igrao onoliko koliko je mislio da zaslužuje. On je odličan igrač, ali najbolji je igrač onaj koji je zadovoljan, bez obzira na ime. Pellegrini mi je u prvom razgovoru rekao da želi zadržati Džeku, jer ga smatra vrhunskim napadačem i nakon što je nazvao Džeku, on se potpuno promijenio, na bolje. Sada je sretniji, nasmijaniji i mnogo ubojitiji. Kako je samo igrao protiv Newcastlea! Bude li i dalje tako igrao, i uz malo sreće, svakoj momčadi u ligi može zabiti dva gola – smatra Begiristain.

Kada smo Edinu prenijeli njegove riječi, samo se nasmijao i potvrdio da je s Pellegrinijem u fantastičnom odnosu, te da mu godi povjerenje.

A što se tiče života izvan terena, Edin vodi prilično dosadan život. Ujutro je buđenje oko 9 sati, zatim odlazak na trening koji počinje u 10.30, s tim što je obvezan dolazak barem sat uoči treninga, a onda taktika, uigravanje, igra na dva gola sve do 12.30, a nekada i dulje. Poslije toga je ručak, a onda odlazak kući. Vrijeme između treninga Edin uglavnom provodi surfajući internetom, čitajući vijesti iz BiH, kako sportske, tako i ostale, a veliki je ljubitelj filmova. Naravno, kao i većina, pomalo je ovisan o društvenim mrežama pa je tako često na Instagramu, Twitteru i Facebooku, gdje je prije nekoliko dana objavio fotografiju kako sam pegla svoju odjeću. Slika je nastala spontano, a stavio ju je na Facebook iz radoznalosti, da vidi kakve će komentare izazvati. I bio je zapanjen. Čak 15.000 ljudi \"lajkalo\" je njegovu fotografiju, a gotovo sve pripadnice ljepšeg spola bile su oduševljenje njegovim potezom.

Sve dresove mora platiti

Kada šeće ulicama Sarajeva, Edin će stati sa svakim da se fotografira.

– Toliko sam se puta fotografirao s nekim da mi je to postala rutina. Najviše volim slike s djecom – smije se Edin dok šetamo Manchesterom. Baš kao i u Sarajevu, i u Manchesteru se iza leđa čuje...

– Može li slikanje...

Nikoga nije odbio, a jednom navijaču čak je kupio i dres...

– Možeš li mi kupiti dres – upitao je jedan mladi Englez Edina, koji mu je kimnuo glavom, a prijatelji hrabrog mladića bili su oduševljeni. Uslijedilo je slikanje i potpisivanje dresova, a nakon što su obožavatelji otišli, uslijedila je kupovina za obitelj i prijatelje u Sarajevu. Mnogi misle da Džeko sve te dresove, koje je podijelio, a podijelio ih je sigurno više od nekoliko tisuća, dobije besplatno. Ne, zapravo ih sve plati, s tim što u fan-shopu ima popust od 30 posto... Naravno, kada obeća dres, Edin će ga i donijeti, baš kao i ovaj put, što je obećao nekim prijateljima iz Sarajeva, pa je spremio punu torbu sportske opreme. Za razliku od ostalih igrača Manchester Cityja, Edin živi u gradu, dok su ostali na selu...

– Svi imaju obitelji i ne žele biti u gužvi. Tako mi je lakše, pogotovo kad mi dođu roditelji. Dok sam ja na treningu, oni mogu pješice do grada i šetati, a ne se voziti – objašnjava nam Džeko koji nema problema s vožnjom suprotnom stranom.

Obožava talijansku kuhinju

Na početku je bilo čudno s volanom na desnoj strani, ali naviknuo se.

– Uvijek je bio netko sa mnom u autu, kako bi me upozorio gdje trebam skrenuti i kojim trakom ići. Sad sam u Engleskoj već nekoliko godina i vožnja je postala rutina – govori nam Edin.

Inače, Edin u Manchesteru živi 100 metara zračne linije od Old Trafforda, na kojem igra Cityjev rival - Manchester United. Iako vidi stadion s balkona, nikada nije išao pogledati utakmicu Uniteda, jer...

– Ne bih riskirao – smije se Džeko koji je u karijeri najčešće pogađao protiv Tottenhama i upravo Uniteda, kojem je zabio dva gola u dresu Wolfsburga, a poslije i tri u dresu Cityja.

– Jesam, gledao sam United prošlu utakmicu, i to iz prvog reda! – kroz smijeh govori Edin, aludirajući na činjenicu da ga je bivši menadžer Mancini u gradskom derbiju svih 90 minuta ostavio na klupi za pričuve.

Džeko se u Manchesteru uglavnom hrani u talijanskim restoranima.

– Sviđa mi se talijanska kuhinja. Najbolja je. Imam nekoliko restorana u kojima jedem i sve su to mahom talijanski restorani – kaže bh. dijamant dok naručuje pastu.

Nezaobilazna tema bila su dva dvoboja protiv Slovačke u kvalifikacijama za SP.

– Ozbiljna su momčad. Imaju Škrtela, Hamšika, Weisa... Ali mi smo bolji. Nadam se proslavi odlaska na SP s navijačima. Živim za to – priznaje nam Džeko.

>>Pellegrini: Jako vjerujem Džeki, uskoro će biti onaj pravi

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije