Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravlje

Kod 90 žena otkriven rak dojke u ranoj fazi, kad je izliečenje lakše

'GRADSKA...100804...ZAGREB  MAMOGRAFIJA 2  RAK DOJKE SNIMILA:PETRA MARETIC'
'Photoshop'
25.03.2011.
u 12:36

Kod 66 posto žena radilo se o lokaliziranoj bolesti bez širenja na limfne čvorove, a ni kod jedne žene nisu utvrđene udaljene metastaze, što otvara široke terapijske mogućnosti i mogućnosti potpunog izliječenja

- Imala sam 42 godine kad sam napipala kvržicu. Kad je potvrđeno da se radi o raku, doživjela sam strašan šok. Imala sam malu djecu i samo sam razmišljala što će biti s njima ako ne preživim. Nalazi su bili ružni, no zahvaljujući transplantaciji koštane srži, pobijedila sam rak - kaže Čakovčanka Slava Vresk (59), koja je u vrijeme kad je oboljela bila najmlađa pacijentica s rakom dojke, najčešćeg oblika raka kod žena, od kojeg godišnje umire i do dvadeset Međimurki.

Danas od te zloćudne bolesti obolijevaju i žene u dvadesetim i tridesetim godinama.

- Na žalost, i danas u većini slučajeva žene same otkriju rak, a tada je to već kvržica. Rak je najbolje otkriti u što ranijoj fazi, na sistematskim, preventivnim pregledima - ističe S. Vresk. Dijagnoza raka u ljudima pobuđuje jače emocionalne reakcije od bilo koje druge bolesti. Prva reakcija je strah od smrti, može se javiti anksioznost, panika i depresija. Često se bolest negira, javlja se osjećaj bespomoćnosti  i povlačenja u osamu... Podrška obitelji, ističe S. Vresk, vrlo je važna. Međimurska županija među vodećima je po odzivu na besplatne mamografske preglede iz Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, čiji je nositelj Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

- Program je namijenjen ženama u dobi od 50 do 69 godina, kojima je omogućeno da svake dvije godine obave besplatno mamografsko snimanje dojki, bez obzira da li imaju ili nemaju zdravstveno osiguranje.  Prvi krug poziva počeo je 2006. godine, a završio je sredinom 2009. godine. Drugi krug poziva započeo je u kolovozu 2009. godine i još je u tijeku, a planira se završiti do kraja ljeta - kaže Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, koji organizira i koordinira akciju.

Do svibnja prošle godine pregledi su se obavljali u dvije mamografske jedinice, na Odjelu za radiologiju i ultrazvuk Županijske bolnice Čakovec i u Poliklinici Medikol, no nakon što su privatne poliklinike i ordinacije izgubile mogućnost sudjelovanja u nacionalnim programima ranog otkrivanja raka, pregledi se provode samo u bolnici. Renata Kutnjak-Kiš iz ZJZ-a, koja u toj ustanovi koordinira preventivni program, ističe da je u prvom krugu pregled obavilo 12.546 žena, odnosno 86 posto. Rak dojke otkriven je u kod njih 64. 

-Kod 66 posto žena radilo se o lokaliziranoj bolesti bez  širenja na limfne čvorove, a ni kod jedne žene nisu utvrđene udaljene metastaze, što otvara široke terapijske mogućnosti i mogućnosti potpunog izlječenja - zadovoljna je R. Kutnjak-Kiš. U drugom krugu bolest je nakon 8700 pregleda otkrivena kod njih 26. Ranije otkrivanje znači i manje troškove liječenja i poboljšanje kvalitete života bolesnica. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije