Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konjogojstvo

Kobilje mlijeko vrlo je traženo, a u Zagorju ga ima čak i za izvoz!

Konji
Mladen Mandić
09.01.2012.
u 07:56

Zagorje je treća regija u Hrvatskoj po broju grla hrvatskih hladnokrvnjaka, koje u svojim štalama drže zagorski uzgajivači

Konjogojstvo u Zagorju ima dugu tradiciju, koja je danas prerasla u ljubav prema tim životinjama, pa oni više ne služe samo za vuču i rad, već ih njihovi vlasnici rado pokazuju na izložbama i manifestacijama.

Treći po broju grla u državi

Da je tome tako, dokazuju članovi Županijske udruge uzgajivača konja Krapina, njih 186, koji diljem Zagorja u svojim štalama drže rasne primjerke hrvatskog hladnokrvnjaka. Zagorje je treća regija u Hrvatskoj po broju grla hladnokrvnjaka, a ono što očekuju od nove vlasti i zakona koji se primjenjuje od 1. siječnja je poštovanje roka isplate poticaja, koji su s dvije tisuće kuna po kobili srezani na 1350 kuna. To je zagorskim uzgajivačima konja na njihovoj godišnjoj skupštini obećala i Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede. 

– Konjogojstvo će sigurno dobiti na većoj vrijednosti ulaskom u Europsku uniju. Kobilje mlijeko vrijedna je sirovina koja se koristi u kozmetičkoj i medicinskoj industriji – istaknula je zamjenica ministra na skupu konjara, a osim iz Zagorja u Krapini su bili i uzgajivači iz svih dijelova Hrvatske i Slovenije. A da se zagorski uzgajivači konja imaju čime podičiti u Europi, dokazuje i prekrasan primjerak uzgajivača Mirka Majseca, predsjednika udruge, čiji je konj Ričko na svjetskoj izložbi u Veroni među 600 konja nagrađen zlatnom potkovom i proglašen konjem sajma.

 Ljepotan od 246 kilograma

 Za Rička koji ima 246 kilograma su interes pokazali uzgajivači konja iz Francuske, i brojni drugi koji bi željeli njegova potomka. Vjekoslav Posarić, predsjednik Saveza hrvatskog hladnokrvnjaka koji okuplja 14 udruga i šest ergela sa 6,5 tisuća konja, istaknuo je našu Županiju kao dobar primjer promicanja konjogojstva u Europi, jer unatoč nedostatku novca udruga iz Krapine našla je načina da Europi pokaže što imaju u svojim štalama. Što se tiče proizvodnje i plasmana mesa, za sada to nije prioritet zagorskih uzgajivača. 

– Konjsko meso nije tradicija u Zagorju – slaže se i dr. veterine Milan Husnjak. 

– Konj je Zagorcima nekad bio partner u radu, a danas je to preraslo u hobi, i to je dobro. Treba poraditi na njihovoj još boljoj turističkoj ponudi – smatra Husnjak.     

Ključne riječi

Komentara 8

BI
bigred1
18:56 09.01.2012.

strašan je konj od 246kg. to je malo veće ždrijebe. pravi konj ima više od 1000 kg,a taj ričko ima 1246kg. novinarka bi morala pročitati što napiše.

EX
explorer
23:01 09.01.2012.

Eto crvenih, eto nam i dr. Husnjaka opet! :) Od njega luđi mi je samo onaj SInković z Krapinskih Toplic, kaj mislim da jedino još nije probal dudove svilce uzgajati. :) A da, jel je Ričko mali ždrebec ili imaa ipak koju kilu već? ;)

FU
fučkaš
17:53 09.01.2012.

Naprijed Zagorski konji! Konjima poticaj a Husnjaku 10% provizije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije