Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez rasprave

Koalicijski partneri protiv: Ustav se ipak ne mijenja?

Ustav
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/6
03.07.2013.
u 09:30

Stao na loptu – Dajte da se prvo razgovara unutar 
koalicije i da se vidi ide li ili ne, kaže SDP-ovac Peđa Grbin.

Iako su prošloga tjedna dužnosnici SDP-a o promjenama Ustava govorili kao o već gotovoj stvari koja će u proceduru krenuti ovaj tjedan, čini se da je došlo do zastoja u realizaciji tog projekta. Razlog tome je taj što o inicijativi nisu raspravili s koalicijskim partnerima, a sudeći po izjavama predstavnika stranaka, čini se da unutar koalicije nemaju podršku za takve promjene.

SDP-ovci oprezni

Riječ je o promjenama koje SDP-ovci guraju u javnost posljednjih desetak dana, a čiji bi cilj bio ukidanje zastare za politička ubojstva. No takvim se promjenama Ustava javno suprotstavila predsjednica HNS-a Vesna Pusić koja smatra da se problem nezastarijevanja političkih ubojstava može riješiti izmjenama zakona, a da nije potrebno mijenjati Ustav. Dodala je i da se Ustav treba mijenjati što manje ako se želi imati stabilnost te je naglasila da se među strankama koalicije o tome uopće nije razgovaralo.

U redovima najveće vladajuće stranke nakon izjava Vesne Pusić osjeća se mali oprez. Naime, iako je predsjednik SDP-a novinarima prošli tjedan u Bruxellesu najavio da inicijativa za promjenu Ustava kreće u proceduru ovaj tjedan, predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin, također SDP-ovac, ipak je malo stao na loptu te nam je rekao da se prije pokretanja procedure treba dogovoriti unutar koalicije.

– Kada bude službeno, onda ćemo obavijestiti medije. Dajte da se prvo razgovara unutar stranaka i unutar koalicije i da se vidi ide li ili ne. Možda će ići sutra, možda za mjesec dana... – odgovorio je Peđa Grbin na pitanje hoće li se ovaj tjedan ili najkasnije do 15. srpnja, odnosno početka ljetne stanke u zasjedanju Sabora, krenuti s inicijativom izmjene Ustava.

Večernjem listu potvrdili su i iz ostale dvije stranke koalicije, IDS-a i HSU, da se o promjeni Ustava nije razgovaralo te da nisu baš skloni toj inicijativi. Ako bi SDP išao “glavom kroz zid” i pokušao isforsirati ustavne promjene, teško bi to uspio napraviti bez podrške svojih partnera unatoč načelnoj podršci HDZ-a, a to mu ne bi ni bilo mudro ako želi zadržati stabilnost vladajuće koalicije.

Neozbiljan spin

Predstojnica katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci Sanja Barić smatra da ponašanje vladajućih pokazuje da se odnose prema Ustavu kao prema običnom zakonu te da nema svijesti da je on nešto više i da se u njega ne zadire, osim ako se ne ide promišljeno. Podsjeća da se Ustav mijenjao 2010., a da se tada nitko nije sjetio političkih ubojstava.

– Zabrinjavajući je takav odnos. Imamo mi ozbiljnijih problema koji bi trebali u Ustav, primjerice odnos prema međunarodnim dokumentima – kaže S. Barić.

Tako otvorenom ostaje opcija da se od najavljenih promjena odustane, čime bi se za pravo dalo onima koji su govorili da je riječ o neozbiljnosti i spinu kojim se pokušala skrenuti pozornost s “Lex Perkovića” i drugih za vladajuće neugodnih tema.

>>'Ja sam kriva osoba za pitanja o Udbi. Ima živih ljudi, sila je s njima'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije