Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neobjavljene marginalije
Povratak na članak

EKSKLUZIVNO Što je Miroslav Krleža pisao o ustašama

Prve Krležine marginalije datiraju iz 1952. Pisao ih je do povlačenja iz Zavoda 1977. Donosimo do sada neobjavljene o ustašama.

Komentari 22

DU
Deleted user
03:52 19.04.2016.

Ajde dosta vise o ustasama i partizanima i dajte se okrenite boljem zivotu! Ovo je 2016!!!

VL
IN
Interstellar
10:56 19.04.2016.

Ne bih ostalom, tj. o glavnom,sadržaju gornjeg teksta, ali zasmetao me sljedeći navod' "...piše hrvatski književni klasik Miroslav Krleža s pozicije neupitnog šefa Leksikografskog zavoda koji je objavljivao Enciklopediju Jugoslavije." Krleža je, u formalnom pogledu, svakako bio "neupitni šef" Jugoslavenskog leksikografskog zavoda - tako se taj zavod, naime, službeno zvao - ali veliko je pitanje kako je on uopće mogao biti na takvoj pozicijibkoja zahtijevav iznimno visoko obrazovanje i stručne sposobnosti potvrđene akademskom spremom. Ne dovodim,u pitanje Krležine nedvojbene književne kvalitete, ali Krleža nije imao obrazovanje dostatno niti za redovnog leksikografa, a kamoli za ravnatelja leksikografskog zavoda (koji nažalostvi danas po njemu nosi ime). Miroslav Krleža završio je, naime, kadetsku školu u Pečuhu. Kadetska škola niža je pješadijska škola. I to je sve. No, to bi možda bilo prihvatljivo da je enciklopedistika u Hrvatskoj bila u povojima te da Hrvatska nije imala školovanih intelektualaca doraslih ravnanju Leksikografskim zavodom. Krležini apetiti bili su veliki, a obrazovanje skromno. Hrvatska je u trenutku Krležina dolaska na čelo Leksikografskog zavoda imala već bogato razvijenu enciklopedistiku na zavidno visokoj razini. Čovjek koji je zaslužan za iznimno visoke dosege hrvatske enciklopedistike bio je ravnatelj Hrvatskog izdavalačkog bibliografskog zavoda (HIBZ-a) i urednik Hrvatske enciklopedije. Dob1945. godine Mate Ujević. Tada nastupa Miroslav Krleža, koji je svakako darovit pisac, ali bez ikakve stručnosti za leksikografsku znanost i djelatnost, proglašava Matu Ujevića nepoćudnim, jer je radio kao enciklopedist i između 1945.-1946. god., tj. za NDH, ucjenjuje ga i zauzima njegovo mjesto. Mate Ujević, neprijeporno jedan od najvećih hrvatskih intelektualaca do danas, ostaje do kraja Krležin rob u Leksikografskom. Eto tek toliko, usput.

VL
PR
Prometeus
07:36 19.04.2016.

Ovo je A.D. 2016, a ne 1945. Mišljenja sam da treba zabraniti izraze partizan, ustaša, komunist , fašist i antifašist. Drzava tone i tone a politicka tzv. elita umjesto rješenja problema bavi se s besmislucama. Zabraniti i krivicno goniti sve,, koji rabe navedene izraze. Jer vec mi vas je pun ku...

VL
Avatar delminium
delminium
15:33 19.04.2016.

Krležu je javno prokazao Tin Ujević. Tin mu je sred Zagreba u najjačem juokruzenju rekao : "Gdje si režimski književniče". Što je god mnapisao napsiao je da bi se umilio zločincu Brozu.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.