Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Invazija kukaca

Klopke od soka i octa brane ih od najezde osa

ose (1)
Foto: Duško Mirković/Pixsell
1/3
24.08.2011.
u 17:47

Ne pamtim da je ikada bilo ovakve najezde, a bit će ih još i više kako grožđe dozrijeva, kaže Požežanin Tomislav Božićević

To je strašno. Nekada ne mogu iz kuće izići od osa koje me već dočekaju na ulaznim vratima. Čim otvorim vrata i prozore, uvijek po koja uleti. Ovako što još nisam doživjela. Posebno se bojim za djecu. Ne znam kako da ih se riješim – potužila se Ana Pavlović iz Požege.

Suša im išla u prilog

Ona nije jedina koja je ovog ljeta pokušavala otjerati brojne ose iz dvorišta i oko svoje kuće, a vinogradari i voćari iz svojih vinograda i voćnjaka.

Tomislav Božičević iz Požege dodaje da unazad 50 godina, koliko pamti, nije bilo ovakve najezde osa. On svoj vinograd na obroncima Požeške gore pokušava od osa spasiti uz pomoć plastičnih boca. Do sada ih je ulovio više od 400.

– U plastičnu bocu stavim domaći sok, dodam još malo šećera te octa kako u boce ne bi ulazile pčele. Sve to skupa ne treba zauzimati prostor veći od četiri prsta. Na boci koju špagom privežem za drvo ili na stup za lozu napravim male rupice kroz koje ose uđu. Kako poslije ne znaju izaći, one lete dok se ne umore i padnu u tu tekućinu. Nakon dva tjedna, kada se počnu raspadati, sadržaj bacimo jer strašno zaudara i tako ponavljamo postupak dok god ih ima. Bojim se da će ih sada u vinogradima biti sve više kako grožđe dozrijeva – otkrio nam Tomislav koji je ovaj recept pronašao u nekom stručnom časopisu.

Đurđica Kšenek, rukovoditeljica požeško-slavonskog odjela Hrvatske poljoprivredne komore i viša stručna savjetnica za zaštitu bilja, ističe da su klimatske prilike ove godine išle na ruku većem razmnožavanju osa.

Šteta u voćnjacima

– I u svom voćnjaku primijetila sam tu pojavu. Nije bilo marelice na stablu koju ose nisu načele. Razlog tome je velika suša. One nisu imale gdje naći vodu pa su načinjale plodove koji dozrijevaju. Dan prije srela sam gospođu koja je baš u trgovini kupovala sprejeve za muhe i ose jer ih ima pun tavan. One se uglavnom vole nastanjivati na tavanima kuća, gospodarskih zgrada, pod krovovima – kazala je Đurđica Kšenek dodajući da ose znaju napraviti velike štete u voćnjacima.

Naime, kada načnu voćku, one povećavaju pojavu truleži na jabukama, kruškama i sličnom voću, a na grožđu pojavu botritisa.

– Kemijska zaštita od osa ne postoji i svodi se na mamce koji se naprave od plastičnih boca. Netko u njih stavi sok, netko pivo, netko zgnječenog voća i octa. U kući i po tavanima mogu se koristiti i sprejevi za muhe na kojima piše da su i za ose. Najbolje bi bilo da se prati odakle dolaze pa skinuti njihovo gnijezdo i uništiti ga – objasnila je Đurđica Kšenek.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije