Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.10.2015. u 13:32

Od idućeg se premijera ne očekuje da dijeli novac, nego da smanjuje dugove

Na koju god stranu prevagne političko klatno, Hrvatska se neće naći u ležernijoj financijskoj situaciji dok ne poveća svoj investicijski potencijal tridesetak milijardi kuna godišnje! Toliko je u zadnjih sedam-osam godina nestalo investicija, a s njima i radnih mjesta te sveg ostalog što uz njih ide. Tko god pažljivije prati predizborne političke skupove jasno mu je da su se stranke koncentrirale na to tko je bolji, ljepši i pametniji, a ne čime će vraćati dugove.

U prvom planu su brda i doline, što ne zbunjuje samo domaću javnost nego i ljude o čijim stavovima ovisi koliki će nam svima biti dug pokrivač. Tri tjedna uoči izbora, predstavnik jedne od triju agencija koje rade rang-liste država i njihove rejtinge kazao je jučer u Zagrebu da ne zna kojim će to reformama idući premijer otvoriti mandat, bio to Zoran Milanović ili Tomislav Karamarko! Ne znaju to očito ni oni.

Od idućeg se premijera ne očekuje da u prvom tjednu svog mandata potpiše neku povišicu, nego da parafira odluke koje će smanjiti zaduženost države. Nitko, na primjer, u kampanji ne spominje koncesiju autocesta, od koje je pod pritiskom javnosti odustao Zoran Milanović, no prodaja cesta bit će jedna od ležernijih odluka. Teža od koncesija bila bi, primjerice, nacionalizacija mirovinskih fondova i zahvaćanje u privatne džepove građana, smanjivanje mirovina ili otpuštanje po školama i bolnicama! Ozbiljni političari trebali bi znati da bi to, nažalost, mogao biti realan scenarij u idućem mandatu, no o takvim se stvarima ne govori.

Gospodarski rast manjim će dijelom smanjiti pritisak na državni proračun, no to je rast koji generira tek tri ili pet milijardi kuna nove vrijednosti godišnje, a nama za kamate treba 12 milijardi ili pak za dodatne investicije koje znače radna mjesta bar 30! Država je ispucala svoj prostor za zaduživanje i investicije, a privatni bi sektor lakše našao novac da državna i lokalna administracija odrade svoj posao i izvuku na površinu nekoliko osoba poput Anke Mrak-Taritaš, koja će ih znati pratiti.

>> Strani ulagači traže državne obveznice jer je 'Hrvatska podcijenjena'

>> Napokon: tvrtke ponovno uzimaju kredite za ulaganja

Komentara 16

BK
branko-kockica
13:56 15.10.2015.

Molim? Ma vi se šalite u ovim novinama, mora da se šalite. Anka Mrak Taritaš i više investicija? Pa radi se o jednom od najgorih državnih službenika ikada, oličenju svekolike uhljebljenosti i nespsosobnosti. Hrvatska je jedna od najgorih zemalja na svijetu po brzini ishođenja dozvola, A govori li vam što ovaj podatak: Ukupan broj izdanih građevinskih dozvola u razdoblju od siječnja do kolovoza 2015. u usporedbi s istim razdobljem 2014. MANJI je za 7,4%.

Avatar imotska115
imotska115
14:12 15.10.2015.

Nemoze se nju klonirat malo je pre velika i to bi uzelo puno vrimena.

Avatar Abcda
Abcda
14:06 15.10.2015.

Nema 36 rjesenja , ima samo jedno; brzo , sigurno , jednostavno : Olaksajte nasoj dijaspori da ulaze u Hrvatsku. Oni imaju novac , znanje , iskustvo i ljubav prema domovini . Pogledajte samo primjer obitelji Lucic , Andabak ... Ali , ali , mnogi su alergicni na nasu dijasporu i to ne od jucer. Sto bi bile Grcka , Italija ili Portugal bez dijaspore ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije