Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA U VEČERNJEM

Ključna hrvatska pitanja: Treba li oporezivati imovinu

11.02.2020.
u 21:22

Gotovo devet od deset hrvatskih građana živi u kućama i stanovima koji su u privatnom vlasništvu obitelji

U proteklom je desetljeću hrvatska Vlada dva puta pokušala uvesti porez na nekretnine, prvi put 2013. kada ga je gurao esdepeovac Slavko Linić, a drugi put 2017. kada je sličan model doradio sadašnji ministar financija Zdravko Marić.

Oba puta donošenje zakona zaustavili su premijeri, Zoran Milanović i Andrej Plenković, jer su procijenili da je otpor javnosti prevelik. Gotovo devet od deset hrvatskih građana živi u kućama i stanovima koji su u privatnom vlasništvu obitelji.

Prema posljednjem popisu, građani posjeduju 1,5 milijuna stanova i kuća u kojima stanuju te 250.000 kuća za odmor. Kako su nekretnine godinama bile najsigurniji oblik štednje, nisu političari jedini građani s više nekretnina, zbog čega se svako spominjanje oporezivanja nekretnina doživljava kao atak države na privatnu imovinu...

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede ili u našem e-izdanju

U novom broju donosimo i sljedeće teme:

>>Sramota socijalne države: Zbog siromaštva morala se odreći djece i sad uzalud čeka pomoć

>>Istine i laži u stranačkoj kampanji: Šest mitova u borbi za HDZ - od Istanbulske do klijentelizma

>>Iznenađenje na Pantovčaku: 'Lijepu našu' na Milanovićevoj inauguraciji pjevat će Josipa Lisac

Ključne riječi

Komentara 4

KO
Kokoiduhovi
06:49 12.02.2020.

Ne vidim problem. Prva nekretnina, onu na kojoj je osoba prijavljenja s prebivalištem u trenutku donošenja zakona, ili koju stekne nakon donošenja zakona - oslobođena poreza. Sve ostale nekretnine; drugi stan, druga kuća, vila, vikendica, dvorac...plaća se porez, ali zaistaa porez. Sudeći po imovinskim karticama političara, država bi mogla prikupiti dobre novce

NM
nemirno more
11:01 12.02.2020.

obavezno

DU
Deleted user
01:05 12.02.2020.

Ljudi placaju masne poreze na zarađen novac. Onda kad dobiju neto plaću plate opet porez, pdv, kad taj novac trose. plus razne trosarine, tipa na gorivo. Onda kupe nekretninu, plate opet porez na promet nekretninama. I kad napokon to imaju, nakon milijun oporezivanja, jos da placaju redovan porez na nesto sto su vec krvavo platili? Pa tko je tu bolestan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije