Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Ključna će biti odluka vještaka

08.04.2008.
u 20:35

Smije li itko bez pristanka biti smješten na zatvoreni odjel psihijatrije? Smije, ali odluku o tome mora donijeti sud, na temelju mišljenja neovisnog sudskog vještaka jer je riječ o prisilnom oduzimanju slobode.

Kako doznajemo, sudski postupak u kojem će biti donesena odluka o tome ostaje li supruga Ive Pukanića u bolnici već je započeo te će potkraj tjedna odluka vjerojatno biti donesena. Sudski vještak-psihijatar već je angažiran, no prvi nalaz nije zadovoljio suca, koji je tražio dopunu nalaza. Prema zakonu, Mirjani Pukanić određen je odvjetnik po službenoj dužnosti, koji može na sudsku odluku uložiti i žalbu.

Ključnu ulogu u odluci imat će ocjena vještaka je li osoba o kojoj je riječ opasna za sebe ili za okolinu  mora, dakle biti riječ o teškom duševnom poremećaju i mora prijetiti neposredna opasnost samom pacijentu ili okolini. Prema Zakonu o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, osoba s težim duševnim smetnjama, koja ozbiljno i izravno ugrožava vlastiti život ili zdravlje i sigurnost, ili ugrožava život i zdravlje drugih, može biti prisilno zadržana u bolnici.

Postupak može pokrenuti liječnik primarne zaštite, a u tome može angažirati i policiju. Prema zakonu, prvu ocjenu o prisilnoj hospitalizaciji donosi sama bolnica u roku od 72 sata nakon što je pacijent prisilno doveden.

Nakon toga, u roku od 12 sati, bolnica o tome mora obavijestiti sud, koji određuje odvjetnika i počinje sudski postupak. Odluka suda mora biti donesena u roku od iduća 72 sata. Sud može odrediti da osoba o kojoj je riječ ostane prisilno hospitalizirana 30 dana, a nakon toga može taj boravak produljiti na još dva mjeseca, a na kraju čak i na šest mjeseci. No, svaki put o tome mora odlučiti sud.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije