Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova zgrada

Ključeve stanova uoči Božića u Osijeku će dobiti 17 braniteljskih obitelji

Predrag Matić
Davor Puklavec/PIXSELL
28.11.2014.
u 13:17

Na području Osječko-baranjske županije od 1998. godine stradalnicima je dodijeljeno oko 2000 stanova od kojih je 700 u Osijeku

Do Božića 17 braniteljskih obitelji u Osijeku dobit će ključeve stanova u novoj zgradi u Umaškoj ulici. Zgrada u koju će se useliti prvotno je bila namijenjena osobama s Liste prioriteta za dodjelu gradskih stanova, za oko 60 osječkih obitelji, ali kada je Grad Osijek uvidio da će im nedostajati oko 5 milijuna kuna za dovršetak projekta obratili su se Ministarstvu branitelja i hrvatskoj Vladi. Stigao im je pozitivan odgovor.

- Prema obavezama Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji gradovi su dužni osigurati oslobađanje komunalnog doprinosa i naknada. Na žalost neki gradovi koji su također stradalnici nerado prihvaćaju tu odredbu, što je Osijek učinio, na čemu se također zahvaljujemo, pa je cijena stanova u okviru onih cijena koje Ministarstvo inače plaća. Mogu samo pozvati i druge gradove da ovako postupe – rekao je prilikom potpisivanja Ugovora o zajedničkom ulaganju u višestambenu zgradu ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić u Osijeku.

Na području Osječko-baranjske županije od 1998. godine stradalnicima je dodijeljeno oko 2000 stanova od kojih je 700 u Osijeku. Neriješeno je još oko 300 slučajeva. Posljednjih 50-ak stanova u Osijeku useljeno je 2008. godine kada je bio zadnji ovakav projekt.

- Nastavljamo se dogovarati i oko novih projekata, a za sljedeću godinu pripremamo sedam milijuna kuna za nastavak stambenog zbrinjavanja po listi prioriteta kao i za stradalnike. Nećemo raditi objekte već ćemo otkupljivati stanove jer sociolozi kažu da treba raditi tako da ne grupiramo ljude koji su slične socijalne skupine već da ih uklopimo u različite dijelove grada - rekao je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić.

Odgovarajuću na novinarska pitanja o Koloni sjećanja, ministar Matić je rekao kako je tehnički bilo dobro, ali je dodao kako "svi koji smo bili u Koloni znamo da nije bilo dobro".

- Nadam se da će se sljedeće godine, kada organizaciju preuzme Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, izbjeći politizacija. Vukovar je najsvetija stvar u Hrvatskoj i taj dan tamo nema mjesta politici - odgovorio je. Glede prosvjeda branitelja dodao je da što se tiče njega i rada Ministarstva branitelja "uistinu nema što dodati".

- Imam jednog, najboljeg odvjetnika, a to je istina. No, ona ima jednu manu, spora je i teško prolazi do javnosti, ali doći će - rekao je ponavljajući kako on razgovara argumentima, činjenicama, istinom i otvorenošću.

- Žao mi je kada svaki dan prolazim i vidim ljude da na hladnome stoje i traže nešto, a nitko do danas, nakon više od mjesec dana ne zna što se traži jer nema artikuliranih zahtjeva. Vrijeme će pokazati svoje. Pozivam ih da ne prosvjeduju, da razgovaramo - pozvao je ministar Matić napominjući kako "nitko ne drži figu u džepu".

- Ako je resorni ministar, kao i ja te na koncu premijer rekao da nema smanjivanja prava, valjda još moramo sačekati Boga, on se najavljuje da će doći i kada dođe vjerojatno će ponoviti isto to - rekao je. 

>>POS-ovi stanovi na splitskoj Kili stoje tisuću eura za kvadrat

>>Socijalni stanovi u najam za 2,70 kuna po kvadratu, prijavite se

Komentara 2

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
04:53 29.11.2014.

Toliko o nebrizi. Sram vas bilo.

SI
Sittingbull
20:26 28.11.2014.

Bravo Fred, istina je na tvojoj strani. Gdje su svi ovi branitelji bili kada su Sanader i Karamarko isporučivali generala Gotovinu u Hag. Tada im ništa nije smetalo, što je za mene dokaz da su sredstvo manipulacije kradezea.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije