Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suradnja

Klisović i gospodarstvenici u službenom posjetu Alžiru

'28.02.2013., Zagreb - Dolazak ministara na redovnu sjednicu Vlade u Banske dvore. Josko Klisovic.    Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
20.01.2014.
u 18:30

Ovaj je posjet nastavak političke suradnje nakon što je u prosincu 2010. alžirski ministar vanjskih poslova Mourad Medelci bio posjetio Hrvatsku.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović započeo je u ponedjeljak dvodnevni službeni posjet Alžiru u pratnji visoke i značajne gospodarske delegacije radi davanja novog impulsa i pospješenja bilateralnog partnerstva, a naročito bilateralne gospodarske suradnje.

Zamjenika prate, među ostalim, voditelj odjela za izvaneuropske zemlje službe za bilateralne gospodarske poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te predstavnik odjela za prekomorska tržišta Hrvatske gospodarske komore (HGK). Među hrvatskim gospodarstvenicima koji sudjeluju u tom posjetu nalaze se predstavnici Brodarskog instituta, HBOR-a, Hrvatskog centra za razminiranje, DIV grupe, poduzeća DOK-ING, INA, INGRA, Pomgrad inženjering, Tehnika, TŽV Gredelj, Viadukt te tvrtke PA-EL, uz jednog predstavnika HGK-Komore Zagreb.

Ovaj je posjet nastavak političke suradnje nakon što je u prosincu 2010. alžirski ministar vanjskih poslova Mourad Medelci bio posjetio Hrvatsku. Tom prilikom pozvao je svog hrvatskog kolegu u službeni posjet Alžiru.

Za toga posjeta, prvog takve vrste, dva ministarstva vanjskih poslova potpisala su ugovor o suradnji, dok su razgovori s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, s tadašnjim predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem te tadašnjim s ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem, bili prilika da se potaknu različite mjere na području politike, gospodarstva te konzularnih i parlamentarnih pitanja. Postavili su temelj za stvaranje uzajamno korisnog partnerstva.

Dolazak Joška Klisovića u Alžir trebao bi dati novi impuls bilateralnom partnerstvu te ga poboljšati sada kada je Hrvatska ostvarila svoj cilj pristupanja Europskoj uniji te je odlučila, kao nova punopravna članica europske zajednice, proširiti polje svog diplomatskog djelovanja te se okrenuti prema važnim zemljama južnog Mediterana, kao što je Alžir koji je postao nezaobilazna središnja država zahvaljujući svojim ekonomskim potencijalima i geostrateškoj poziciji u vrijeme osobito problematične međunarodne situacije. Štoviše, Alžir posjeduje važan know-how u učinkovitoj borbi protiv terorizma, što ga čini traženim partnerom u svijetu.

Službeni posjet zamjenika ministrice vanjskih i europskih poslova stoga dolazi u pravom trenutku, pogotovo što je u interesu Hrvatske da osigura približavanje zemljama poput Alžira čiju važnost znaju i prepoznaju svi akteri i na regionalnom i na međunarodnom planu. U tom smislu značajno je što se Zagreb opredijelio za Alžir kao prvo odredište Magreba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije