Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oko australije

Klimatske promjene stvorile hibridne morske pse

morski pas
AFP/PIXSELL
05.01.2012.
u 10:55

Psine su nastale križanjem dviju vrsta koje se razlikuju po veličini i genskom kodu

Iako su se mnogi bojali da će scene iz “morskih horora” postati okrutna stvarnost, čini se da ipak neće biti tako jer 57 hibridnih morskih pasa, pronađenih oko 2000 kilometara od australskih obala New South Walesa i Queenslanda, za ljude ne predstavljaju veću opasnost od njihovih “normalnih” rođaka. Psine su nastale križanjem dviju vrsta koje se razlikuju po veličini i genskom kodu, do čega je najvjerojatnije došlo zbog prevelika izlova i klimatskih promjena. Bez obzira na križanje koje uglavnom nije uobičajeno kod tih vrsta, ne postoji opasnost od stvaranja morskih pasa čudovišta koji bi bili znatno opasniji od klasičnih vrsta.

– Hibridni morski psi rijetki su bili i dosad, a otkad ih pratimo, nismo zabilježili nijedan takav slučaj. Nismo mislili da je takvo što moguće – rekao je Colin Simfendorfer, voditelj istraživanja sa Sveučilišta James Cook. Njegova kolegica Jennifer Ovenden smatra da se morski psi na ovaj način vjerojatno prilagođavaju klimatskim promjenama i promjenama u njihovu prirodnom životnom prostoru.

– Moguće je i da su morski psi naučili na kojim lokacijama ribari pecaju i da se u to vrijeme nemoguće spojiti sa svojom vrstom a da svoj život ne izlože opasnosti. Zbog toga su se počeli križati s vrstama koje su im prostorno bliže – istaknula je Ovenden.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
12:21 05.01.2012.

pecaju morske pse?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije