Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVO ISTRAŽIVANJE

Klimatske promjene prijete budućnosti piva: Uvjeti u Europi sve gori za uzgoj hmelja

Međunarodni dan piva obilježava se prvog petka u kolovozu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
11.10.2023.
u 10:51

"Rezultati istraživanja poklapaju se s našim osobnim iskustvom", rekao je Erich Lehmair iz Udruge njemačkih uzgajivača hmelja (HVG Njemačka)

Klimatske promjene će u predstojećim godinama sve više utjecati na posao uzgajivača hmelja u glavnim europskim regijama u kojima se uzgaja ta biljka penjačica iz porodice konopljarki, ključna za pivarstvo, pokazalo je istraživanje. I količina ubranog hmelja i njegov sadržaj alfa-kiseline, ključne za gorak okus piva, bit će u prosjeku znatno manji nego u prošlosti.

Međunarodni tim koji je proveo studiju, objavljenu u utorak u časopisu Nature Communications, pozvao je na "hitne mjere prilagodbe". Stručnjaci smatraju da će za uzgoj biti potrebne veće površine. Oni su proučavali pet područja uzgoja hmelja, među kojima su tri grada u južnoj Njemačkoj te dvije regije u Češkoj i Sloveniji.

Istraživači očekuju jednu trećinu manje alfa kiseline po hektaru obrađenih površina u razdoblju od 2021. do 2050. u usporedbi s prinosima iz razdoblja od 1989. do 2018. godine. U Hallertau, najvažnijem europskom području za uzgoj hmelja očekuje se da će razine kiseline pasti za gotovo 40 posto. 

Tim istraživača, koji je vodio Martin Mozny s Češke akademije znanosti u Brnu, kaže da je znatan pad već zamijećen analizom provedenom tijekom nedavnih žetvi. Znanstvenici takav razvoj situacije pripisuju sve višim temperaturnim vrijednostima i manjoj količini oborina.

POVEZANI ČLANCI:

Premda su lokalni stručnjaci za proizvodnju hmelja dijelom kritizirali studiju, neki među njima su i sami zamijetili promjene u alfa kiselini. "Rezultati istraživanja poklapaju se s našim osobnim iskustvom", rekao je Erich Lehmair iz Udruge njemačkih uzgajivača hmelja (HVG Njemačka).

Direktor najvećega svjetskog trgovca hmeljom Barth-Haas Thomas Raiser kaže kako čvrsto vjeruje da će nove sorte i metode uzgoja uspjeti omogućiti održanje konkurentnosti uzgoja hmelja u južnoj Njemačkoj.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Ključne riječi

Komentara 1

V0
Vlaskoulicanec4.0
16:50 11.10.2023.

Zelene udruge objavile su da će berba jabuka na Bodenskog jezeru zbog klimatskih promjena biti ove godine izuzetno loša. Tri rečenice iza tog "dramatičnog" upozorenja piše da su jabuke ove godine zbog kasnih mrazova te izuzetno hladnog svibnja i lipnjaa pobacile u urodu jer su se cvijetovi - smrznuli! A rulja puši i dalje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije