Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedna od najtoplijih godina

Hrvatski klimatolog otkrio što nam slijedi: Može se očekivati sve više iznenađenja

nevrijeme
Foto: PIXSELL
1/5
03.09.2019.
u 13:38

Prof. dr. sc. Branko Grisogono rekao je kako postoje prognoze koje pokazuju da će se zbog otapanja polova razina mora podići od 60 centimetara do više od jednog metra, što je jako važno za obalu u Stonu, Malom Lošinju, Krapnju, Olibu, Silbi...

Najsnažniji uragan u povijesti Dorian doslovno je razorio Bahame. Uništio je 13 tisuća domova i odnio pet života. Da je sezona najvećih uragana tek počela, kazao je u Studiju 4 HRT-a prof. dr. sc. Branko Grisogono, klimatolog te dodao kako su na ovom području gdje hara Dorian niske obale, osjetljive na visoke valove koji će sada doći. Govorio je i o klimatskim promjenama i kakav je njihov utjecaj na Jadran.

– Kada uragan prolazi preko kopna svojim centralnim dijelom, onda imamo dva naleta – kazao je. Rekao je i kako je gradnja kuća na Bahamima "mekana”. Ne može se bitno utjecati na uragane, oni nastaju prirodnim procesom, potvrdio je klimatolog. – Uragani koji se javljaju u srednjem Atlantiku, oni se već počinju stvarati od zapadne obale Afrike u tzv. istočnim valovima te dolazi do neravnoteže između podloge, odnosno jako toplog oceana, donje atmosfere i gornje atmosfere, odnosno stratosfere. Tu je velika razlika u temperaturama, istaknuo je i dodao kako je tek jedan od tisuću nukleusa koji bi mogli postati uragan. Geoinženjering još je predaleko da bismo, kaže, mogli utjecati na uragane.

– Mi danas znamo da su uragani osjetljivi na klimatske promjene, ali detalji se ne znaju – dodao je.

U Jadranu se pojavljuju pijavice koje nisu ni u kakvom srodstvu s uraganima. One se javljaju pri jakim kumulonimbusnim oblacima, kada se pojavi jako vrtloženje u zraku, a to je mnogo manja skala vremenski i prostorno, kazao je Grisogono i dodao kako pijavice više možemo gledati kao mini tornada i na njih rotacija Zemlje nema utjecaja, za razliku od ciklona u Mediteranu.

– Na ovom području još nam ostaju bura i jugo, ali ne znamo hoćemo li imati više ili manje pijavica. Ima pokazatelja da se vrijeme intenzivira na širem području Hrvatske, uključujući i Jadran, naglasio je. Dodao je kako se mijenja opća cirkulacija atmosfere, tako da svoj utjecaj imaju Alpe, Apenini, oblik Jadrana kao izloženog bazena. U ovoj velikoj kuhinji može se očekivati sve više iznenađenja.

Grisogono govori kako postoje prognoze koje pokazuju da će se zbog otapanja polova razina mora podići od 60 centimetara do više od jednog metra, što je jako važno za obalu u Stonu, Malom Lošinju, Krapnju, Olibu, Silbi...

– Podizanje svjetskog mora utječe i na Jadran, tako da se javljaju nagle promjene, kada se tzv. morski uspori sinkroniziraju s običnim ciklonima što prolaze preko Jadrana – rekao je. Jadransko more ove godine bilo je iznadprosječno toplo i većina mjerenja pokazuje da idemo u jednu od najtoplijih godina u Hrvatskoj – kazao je.

Video: Uragan Dorian prijeti Floridi

 

Komentara 2

Avatar Poskok
Poskok
20:08 03.09.2019.

oko 40 godina cekam da more konacno preplavi obale, a more nece i nece. Sjecam se kada sam kao klinac premro od straha radi klimatologa koji slijede necije ciljeve.... kazem vec 40 godina ljetujem na istom mjestu i sve je isto.

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
07:24 24.09.2019.

“oluja” svi su ti pokušaju uzaludni. Postoje ljudi koje ne zanimaju činjenice. Oni se zovu vjerski fanatici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije