Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povijesni izum

Klik miša donosi nam svijet na dlanu, i to već 20 godina

www
Foto: Screenshot
1/3
08.08.2011.
u 13:51

World Wide Web 6. kolovoza proslavio je svoj 20. rođendan. Ideju je razgranao britanski fizičar T. Berners-Lee na CERN-u.

Ne tako davno govorili smo "uroni prst u more i povezat ćeš se s cijelim svijetom“. Više nije potrebno tražiti pučinu. Dovoljno je uključiti računalo, spojiti se na internet i "voila", jedan klik miša pruža nam svijet na dlanu.

Surfanje koje uzimamo zdravo za gotovo omogućio nam je izum World Wide Weba koji ovih dana slavi svoj 20. rođendan.

Klikanje kroz nepregledna prostranstva interneta nastalo je na ideji britanskog fizičara Tima Bernersa-Leeja koji je radio u CERN -u, europskoj organizaciji koja se bavi nuklearnim istraživanjima. Krajem 1989. godine napisao je preporuku za upravljanje informacijama putem hiperteksta, koji je danas poznat kao "point-and-click" sustav navigacije. Iz tog prijedloga razvila se ideja povezivanja hiperteksta s internetom i osobnim računalom kako bi se stvorila jedinstvena informacijska mreža koja će inženjerima na CERN-u dati pristup svim podacima koji su pohranjeni na računalu u laboratoriju. Hipertekst im je trebao omogućiti pretraživanje na web-stranicama korištenjem veza, odnosno linkova. Prvi primjeri napravljeni su na računalima NeXt.

Berners-Lee najprije je stvorio pretraživač/urednik s ciljem stvaranja alata koji će "mrežu" učiniti kreativnim prostorom za dijeljenje i uređivanje informacija, te za stvaranje zajedničkog hiperteksta. U svibnju 1990. odlučeno je da će tj novi pretražnik nazvati World Wide Web.

Info.cern.ch naziv je prvog pretražnika i adresa prvog stvorenog web-sajta i web-servera koji je bio pokretan na računalima NeXt na u CERN-u.

Prva web-stranica imala je adresu http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html, a sadržavala je informacije o projektu WWW. Na njoj su posjetitelji mogli doznati više o hipertekstu, tehničke detalje za kreiranje vlastitih web-stranica pa čak i upute o tome kako tražiti informacije.

Otkriće je ostalo nedostupno javnosti. Softver za pretraživanje u to je vrijeme bio dostupan tek na računalima na CERN-u, no nakon lansiranja pretražnika Mosaic 1993. godine, počinje širenje instalacije web-servera i upotreba pretražnika.

WWW je izraz koji se često koristi kao sinonim za internet, no u slučaju weba riječ je o usluzi koja omogućava razmjenu podataka i korištenje hipertekstualnih dokumenata koji mogu sadržavati tekst, slike i multimedijalne sadržaje, a međusobno su povezani tzv. hiperlinkovima. Za korištenje i prikaz koriste se pretražnici.

Ključne riječi

Komentara 2

GR
gradjanski
23:30 08.08.2011.

O ovome sam objavio prije vas!

OB
-obrisani-
07:41 12.08.2011.

Moše Pijade - \"Zaustavite Reuters !\" Nova praveDNOst - \"Zaustavite internet !\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije