Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjedok u Münchenu

Klijenti Hypa bila su i 24 ratna zločinca te dva terorista

Haider
REUTERS
12.05.2010.
u 20:00

Svjedočenje pred tužiteljstvom Bavarske o tome s kime je sve Hypo poslovao na Balkanu, što se interno otkrilo još prije dvije i pol godine i s kakvim se iznenađenjima suočio BayernLB nakon kupnje Hypa.

Već su u unutarnjoj kontroli 2007. među klijentima tvrtki kćeri Hypo Alpe Adria grupe (HAAG) otkrivena 24 ratna zločinca i dva terorista. Süddeutsche Zeitung citira svjedočenje opunomoćenika Hypa za privredni kriminal pred državnim odvjetništvom u Münchenu koje se, kao i odvjetništvo u Austriji, bavi prodajom HAAG-a bavarskom Bayern LB-u iz 2007. i svime što usput iskrsne. Bavarska je pretrpjela 3,7 milijardi eura štete, a Austrija morala nacionalizirati Hypo. Bavarski ministar financija Kurt Faltlhauser kupnju Hypa opisivao je kao apsolutni dobitak jer je Bayern LB dobio više od milijun klijenata na Balkanu, a tadašnji bavarski premijer Edmund Stoiber koristio se političkim pritiscima i poznanstvom s Ivom Sanaderom za ostvarenje posla.

No, u drugoj polovici 2007. počeo se otkrivati kriminal nevjerojatnih razmjera. To je kompromitiralo koruškog guvernera Jörga Haidera koji se s Hypom reklamirao kao “narodni dobročinitelj”. Bayern LB je stoga usporedio popis Hypovih klijenata s popisom EU i UN-a na kojem su se nalazile osobe pod embargom. Iskrsnula su imena 26 osoba, u prvom redu Srba i Hrvata, traženih na Balkanu zbog ratnih zločina i terorizma. Novo vodstvo HAAG-a o svemu je obavijestilo pravosuđa u tim zemljama, dakle i u Hrvatskoj, a s klijentima je prekinuta suradnja. Markus Ferstl, sadašnji šef Hypo Kroatien, za Večernji list je kazao da on o tome nema informacija jer je došao tek 2008.
– Promijenile su se upravljačka i vlasnička struktura te strategija prema klijentima i projektima.

U utorak je u Koruškoj, po nalogu tužiteljstva, provedena višesatna racija istražitelja SOKO-Hypa u sedam objekata zbog kriminalnih poslova u Hrvatskoj i Lihtenštajnu, a najinteresantnije je bilo pretraživanje ureda tvrtke Rubicon i vile Güntera Striedingera, bivšeg člana uprave Hypa koji je navodno imao odlične veze s Vladimirom Zagorcem, brojnim hrvatskim kontroverznim poduzetnicima i hrvatskim političarima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije