Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zloporaba u poslovanju

Klemm: Kriv sam, no nisam htio oštetiti proračun

Josip Klemm
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
22.06.2015.
u 21:16

Kako su se Josip Klemm i Radovan Štetić branili od optužbi za izvlačenje novca iz Klemm Securityja

– Kriv sam za to za što me se u optužnici tereti. S tim društvima imao sam određene poslove, no nije mi bila namjera počiniti kazneno djelo. Nisam namjeravao oštetiti državni proračun ni vlastitu tvrtku. Sada sam svjestan da sam možda oštetio vlastitu tvrtku i za to prihvaćam krivnju. Žao mi je zbog svega, a htio bih napomenuti da moja tvrtka ima oko 900 zaposlenih i da sam u zadnje četiri godine u proračun uplatio oko 115 milijuna kuna – kazao je u obrani Josip Klemm, vlasnik zaštitarske tvrtke Klemm Security i čelnik Udruge specijalne policije protiv kojeg je početkom svibnja tužiteljstvo podiglo optužnicu zbog zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te utaje poreza.

Fiktivne usluge

Klemma se tereti da je od veljače 2005. do ožujka 2007. iz svoje tvrtke izvukao oko tri milijuna kuna, te da nije platio oko pola milijuna kuna poreza. Osim njega. optuženi su i Radovan Štetić, Hrvoje Zorović, Silvijo Golubovac, Tomislav Matanić i Leonardo Valent. Prema optužnici, novcem koji se izvlačio iz Klemm Securityja plaćane su nepostojeće usluge tvrtkama koje je pronalazio Štetić. Kada bi novac sjeo na račune tih tvrtki, ostali optuženici, koji su figurirali kao direktori tvrtki kojima je Klemm Security plaćao nepostojeće usluge, podizali su ga i predavali Štetiću, a Štetić ga je predavao Klemmu. Kako je ta “suradnja” izgledala, u obrani je opisao Štetić, koji je zbog sličnih stvari već osuđivan, kazavši da on nije bio inicijator cijele priče.

Tolerirao što nije morao

– Nisam kriv, odnosno ja sam manji sukrivac jer sam tolerirao stvari koje nisam morao. Hrvoje Zorović bio je taj koji mi je predložio da bih mogao raditi neke poslove s Klemmom. Kazao je da Klemma poznaje preko svog oca. A zatim je Zorović počeo za Klemma prati novac preko poduzeća Eloco usluge. Klemm mu je uplaćivao novac po izdanim fakturama, a da sve to bude provedeno kroz knjigovodstvo, brinuo se Valent – branio se Štetić.

Štetić je u obrani tvrdio i da je Klemma vidio samo tri-četiri puta u životu, te da su jedanput zajedno išli na gađanje. Njegovu obranu pak pobija Zorović, koji tvrdi da je Štetić njega upoznao s Klemmom, a tvrdi i da je sve što je radio, radio po Štetićevu nalogu. To je uključivalo i podizanje novca s računa tvrtke kojoj je bio direktor te nošenje tog novca Klemmu.

– Taj sam novac prvo nosio Štetiću, a onda mi je nakon nekog vremena on dao kuverte s novcem koje sam nosio Klemmu. Tri ili četiri puta sam novac Klemmu predao na ruke, a jednom ili dva puta ostavio sam mu ga u nekom kafiću na Malešnici. Pitao sam Štetića zašto Klemmu nosim novac, a on mi je kazao da je to nekakav njegov dug prema Klemmu, jer je prethodno od njega posudio novac za učešće u nekom poslu s brodovima – branio se Zorović.

Dodao je i da je jednom sreo Klemma te da mu je Klemm rekao da se ljuti na Štetića, jer zbog njega ima problema s Poreznom upravom te da mora platiti 100.000 eura kazne.

Optužnica protiv Klemma i ostalih još nije potvrđena, a neslužbeno se čuje da većina optuženika pregovara o nagodbi s tužiteljstvom.

>> Klemma terete da je iz tvrtke izvukao oko tri milijuna kuna te utajio oko 600.000 kn poreza

>> Državi ukrali 51 milijun kuna poreza

Komentara 240

Avatar nijeminišta
nijeminišta
22:04 22.06.2015.

micek mali - nije htio ošteti proračun...pa je, eto, slučajno izvukao iz firme 3 milijuna kn... na koje, eto, čistom nepažnjom nije platio porez... veliki hrvat... veliki katolik... veliki domoljub...

JU
Jugonostalgičar
22:38 22.06.2015.

Davno je mudri Lav Tolstoj rekao:"Patrotizam je posljednje utočište hulja. "

Avatar nijeminišta
nijeminišta
22:12 22.06.2015.

ovaj se lik hvali da ima zaposlenih 900 ljudi. a što ne kaže koliko ih plaća??? daje im plaću ispod ljudskog dostojanstva. veliki hrvat i domoljub i katolik

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije