Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SHOW U SABORU

Maras mahao novčanicama u Sabornici: 'Bauk se uplašio da su to njegovi novci'

Gordan Maras
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
30.11.2016.
u 11:33

SDP-ovi Ivan Klarin i Željko Jovanović kritizirali su činjenicu da iz rasprave u prvom čitanju nije uvažena ni jedna kritika vezana uz povećani PDV u ugostiteljstvu.

Uoči cjelodnevne rasprave o poreznoj reformi, saborsko jutro tradicionalno je počelo zahtjevima za stanke kako bi zastupnici progovorili o planu gospodarenja otpadom, nepoštivanju ugovora o povećanju plaća u javnim službama za 6 posto, ali i o konzumaciji novih psihoaktivnih tvari i povećanju kockanja kod mladih.

HNS-ova Marija Puh drži da je Plan gospodarenje otpadom napravljen zbrda-zdola te kako si Hrvatska u njemu zadaje ciljeve koje je do 2022. nemoguće ostvariti. S druge strane, Mostov Nikola Grmoja podsjeća da je spomenuti plan još uvijek u javnoj raspravi u kojoj će sigurno svi konstruktivni prijedlozi biti prihvaćeni.

– Šokantno je da je taj program izrađen zbrda-zdola. Nedostaju podaci koji su u samom Zakonu o gospodarenju otpadom navedeni da bi morali biti sadržani u Planu gospodarenje otpadom. U Planu nisu navedene ni konkretne brojke i kapaciteti koji trenutačno postoje u RH i to treba poboljšati i popraviti. Apsurdno je i da si u Planu zadajemo ciljeve koji nisu propisani u EU. Zadali smo si da ćemo 60 posto otpada reciklirati, a EU direktive navode da se reciklira do 50 posto. Zašto si zadajemo veće zadaće nego je što je potrebno? Ako ne izvršimo ono što smo si zadali, morat ćemo plaćati penale – objasnila je Puh koju zabrinjava opasni otpad. Priznaje da nije riječ o velikoj količini takvog otpada jer Hrvatska ima samo tri posto opasnog otpada u svom ukupnom otpadu, što je 35 do 40 tisuća tona na godišnjoj razini.

– Mi iz proračuna plaćamo oko 800 milijuna kuna za njegovo zbrinjavanje i u pravilu ga izvozimo. Trebalo bi poraditi na rješenju kako zbrinuti taj otpad koji ne bi bio toliko skup. U Planu se spominju kompostane kojih imamo nedovoljno, no rok za njihovu izgradnju je 2020. a nemamo još ni lokacija gdje bi se one radile – naglasila je Puh.
Nikola Grmoja podsjeća pak da SDP "nije bio kadar donijeti taj Plan na vrijeme".

– Plan koji namjerava donijeti ova Vlada pod vodstvom ministra Dobrovića jest plan koji uvažava cirkularnu ekonomiju, ne pogoduje otpadnoj mafiji i velikim centrima za gospodarenje otpadom. Činjenica je da bi prema planu koji je namjeravao donijeti ministar Zmajlović naši građani gospodarenje otpadom plaćali više – kaže Grmoja. Govoreći o kompostanama, tvrdi da su svi oni koju su protiv njih zapravo zagovornici velikih centara, a to je, naglašava, upravo otpadna mafija.

'Budite spremni snositi sve posljedice'

– Zašto bismo mi sebi postavili minimum? Valjda nam je interes da postavljamo više ciljeve posebno ako idu u korist građana, a da zagovornicima velikih centara u kojima bi se spaljivao otpad idemo u korist. Ja nisam za tu opciju – zaključio je Grmoja.

Branimir Bunjac iz Živog zida je podsjetio da je prema dogovoru iz vremena Ive Sanadera javnim službama trebala biti povećana osnovica za 6 posto kada BDP dva kvartala zaredom bude rastao više od 2 posto. Uvjeti za ispunjenje potpisanoga stekli su se no, kaže, plaće nisu povećane

– I sada se imamo pravo opravdano upitati što Vlada misli učiniti s tim ugovorom. Jer, kao što smo vidjeli posljednjih dana, već su krenule prve privatne tužbe učitelja, a najavljuje se također da će ići i tužbe policajaca. To će konkretno značiti da će Vlada morati ne samo isplatiti sve obaveze prema ovom ugovoru, nego da će ih morati isplatiti uvećane za troškove postupka kao i za kamate. Ja bih htio pitati Vladu koja je svoj mandat dobila temeljem parole vjerodostojnosti, kako se može pozivati na nekakvu pravičnost ako ne poštuje ugovore koje su potpisale prethodne Vlade, a što je najvažnije – od Vlada koje su dolazile iz istih stranaka koje i sada čine Vladu – kaže Bunjac te poziva Vladu da izvoli poštovati ono što je potpisala.

– A ako ne budete poštovali, budite spremni snositi sve posljedice koje će iz toga proizaći. Nemojte prebacivati odgovornost na nekog drugoga – poručio je Bunjac. 

Ivan Ćelić iz HDZ-a upozorio je na europsko istraživanje koje pokazuje da mladi koriste sve više psihoaktivnih droga i da sve više kockaju.

– Premda postoji tendencija smanjivanja pijenja i pušenja kod adolescenata, što je dijelom rezultat mjera europske politike vezane uz duhan uvedene u posljednja dva desetljeća, pa tako i uz alkohol, još uvijek Hrvatska, nažalost, prednjači po rezultatima i po pitanju pijenja alkohola i po pitanju pušenja duhana. Dakle, tu se uspoređuju tri dobne skupine od 11, 13 i 15 godina te učenice i učenici i ono što je zabrinjavajuće –u svim tim statističkim pokazateljima Hrvatska je uvijek u vrhu, dakle uvijek među prvih pet zemalja, poglavito po pitanju u kojoj dobi dolazi do prvog uzimanja alkohola odnosno pušenja – kaže Ćelić. Prema najnovijim rezultatima, nastavlja, u Hrvatskoj 38% učenika nikada nije pušilo cigarete, dok je 62% njih imalo to iskustvo.  

– Dakle, prema rezultatima iz 2015. godine, 33% učenika u dobi od 15 do 16 godina u Hrvatskoj su trenutačni pušači. Isto tako je problem što je u Hrvatskoj 72% učenika izjavilo da lako ili vrlo lako može nabaviti cigarete. Što se tiče konzumacije alkohola, prema podacima ESPAD-a 2015., u Hrvatskoj je 92% učenika u životu pilo alkohol, 55% u posljednjih 30 dana, a 16% je iskusilo pijanstvo u posljednjih 30 dana – poručio je Ćelić. 

Rasprava o poreznoj reformi

Komplet zakona koji su dio porezne reforme već je stigao u Sabor u drugo čitanje kako bi se svi zakoni na vrijeme izmijenili i kako bi se većina njih mogla početi primjenjivati od 1. siječnja 2017. godine. Dok vladajući tvrde kako će se smanjenjem poreza na dobit potaknuti gospodarstvo, oporba najveće kritike ima na račun povećanja PDV-a na ugostiteljstvo, otpisa nenaplaćenih potraživanja kreditnim institucijama te poreznog USKOK-a.

– Možete očekivati da je došlo i do određenih tehničkih i nomotehničkih dorada prijedloga zakona da bi oni zaista u ovom obliku, koji su pred vama na stolu, opravdali ovaj epitet konačnih prijedloga zakona – objasnio je zastupnicima ministar financija Zdravko Marić

Replicirao mu je SDP-ov Gordan Maras koji je novčanicama na klupi dočarao koliko će od izmjena poreza na dohodak profitirati jedna prosječna obitelj, a koliko obitelj nekog menadžera u trgovačkom lancu.

– Ovo je prosječna obitelj - 400 kuna godišnje. A 60 tisuća kuna za obitelj za koju se vi zalažete, menadžer u trgovačkoj korporaciji i supruga koja radi dobro plaćen posao – objasnio je Maras pokazujući novčanice.

– Zaista je bilo dramatično. Ja sam gledao kolegu Arsena Bauka i on se uplašio da su to njegovi novci i skoro je posegnuo za njima. Nije mu lako bilo – komentirao je predsjedavajući Gordan Jandroković.

– Vi ste vrlo slikovito replicirali mom uvodnom izlaganju. Bez obzira na sve što govorite, moram istaknuti da porezni zakoni, posebno porez na dohodak, nije zakon koji definira koliku tko dobiva plaću – dodao je i ministar Marić. 

SDP-ovi Ivan Klarin i Željko Jovanović kritizirali su činjenicu da iz rasprave u prvom čitanju nije uvažena ni jedna kritika u vezi s povećanim PDV-om u ugostiteljstvu.

– Sve to divno zvuči, ali moram reći da je lomite preko jednog sektora, a to je sektor ugostiteljstva. Ovime uništavate mnoge obitelji koje se bave ugostiteljstvom. Boli me činjenica da su mnoga seoska domaćinstva najavila zatvaranje. Ovu reformu zvat ću gazdina reforma – rekao je Klarin, a ministar mu je spremno uzvratio.

– Nazvat ću vas uvaženim zastupnikom bez obzira na retoriku koju koristite, iako s obzirom na vašu retoriku nisam potpuno iskren – odgovorio je ministar Marić.

>> Sabor većinom glasova donio rebalans proračuna za 2016. godinu

>> Vlada u Sabor poslala čak 15 zakona: Ostaje PDV od 5% za kruh, mlijeko, lijekove i knjige. Turizam ide s 13% na 25%, ukida se olakšica za prvu nekretninu

Komentara 22

TW
TWITOIST
12:43 30.11.2016.

Redovito pratim sjednice Sabora i govore Saborskih zastupnika a narocito oporbenih gdje ima jako pametnih ljudi ali se javljaju vrlo rijetko,vec se javljaju oni drugi.

FT
feel_the_coruption
15:06 30.11.2016.

Maras zna da mu je politička karijera u SDP-u gotova. Njega, kao največeg uvlakivača u anus Milanovića, Bernardić će se riješiti ekpresno.. Još ovaj saziv Sabora i klaun Maras nestaje sa političke scene... A činjenica da je on bio MINISTAR nečega, za par godina će izgledati kao iz rubrike "vjerovali ili ne"...

MA
Malinac
12:51 30.11.2016.

Bas cudno da novi predsjednik nije uveo kulturu diskusije svoji zastupnika ali u biti sa njima to i nemoze oni kad neznaju temu onda idu na prepucavanje ili izazivanje haosa u saboru u biti njih par i kvari sliku sabora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije