Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONOVLJENO SUĐENJE ZA KERESTINEC

Klarić: Izvješće SIS-a je krivotvoreno, a optužbe protiv mene su lažne

stjepan klarić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
11.03.2016.
u 17:00

Stjepanu Klariću, Draženu Pavloviću, Viktoru Ivančiću, Željku Živecu i Goranu Štukelju na zagrebačkom Županijskom sudu traje ponovljeno suđenje zbog ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjenih od konca 1991. do sredine 1992.

– Nisam mogao utjecati na status osoba koje su dovođene u Konačište ratnih zarobljenika. Meni je rečeno da je riječ o ratnim zarobljenicima. Ponavljam da silovanja nije bilo u Kerestincu. No postojale su dvije linije zapovijedanja, a ja nisam mogao ni nadzirati ni sprečavati postupke djelatnika SIS-a. Sada je utvrđeno da je izvješće SIS-a krivotvoreno i da su optužbe na moj račun lažne jer su svjedoci pripremani i obučavani za lažno svjedočenje u ovom postupku. Ne osjećam se krivim i nikakvo kazneno djelo nisam počinio –  ustvrdio je u svojoj obrani Stjepan Klarić, bivši zapovjednik Konačišta ratnih zarobljenika Kerestinec.

Njemu te Draženu Pavloviću, Viktoru Ivančiću, Željku Živecu i Goranu Štukelju na zagrebačkom Županijskom sudu traje ponovljeno suđenje zbog ratnog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjenih od konca 1991. do sredine 1992. Na prvom suđenju bili su osuđeni ukupno na osam i pol godina zatvora, no tu je presudu ukinuo Vrhovni sud uz obrazloženje da je niži sud pogrešno utvrdio da je bila riječ o zločinima koji su se dogodili tijekom unutarnjeg oružanog sukoba, a ne međunarodnog oružanog sukoba, odnosno agresije na Hrvatsku.

Osim Klarića krivnju su u svojim obranama zanijekali i ostali optužnici, a sljedeći tjedan stranke u postupku trebale bi iznijeti završne govore. Prema optužnici, Klarić se teretio da je ostalima zlostavljao pripadnike neprijateljske vojske, ali i zarobljene civile, koji su dovođeni prvo u tadašnji vojni zatvor u Gajevoj ulici u Zagrebu, a zatim u Kerestinec.

U optužnici se navodi da su zarobljenici premlaćivani te mučeni elektrošokerima te da je jedna od zarobljenih žena zbog zlostavljanja i pobacila. Klarić i ostali su i tijekom prvog suđenja nijekali krivnju, tvrdeći da su zarobljene vojnike i civile ispitivali agenti tadašnjeg SIS-a. Više svjedoka iskazivalo je i da je u Kerestinec dolazio tadašnji šef SIS-a Josip Perković kojem se trenutačno sudi u Njemačkoj zbog ubojstva Stjepana Đurekovića. Perković je svjedočio i na ovom i na prošlom suđenju te je u svom iskazu naveo da zatvor u Kerestincu nije bio pod nadležnošću SIS-a, a zanijekao je i da su agenti SIS-a zlostavljali zarobljenike.

>> Za ratni zločin u Kerestincu Klarić i četvorka osuđeni na 8 i pol god.!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije