Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šampioni

Klara i Riđa su misice Zagorja

'          '
Foto: ''
1/3
30.05.2011.
u 13:15

Klara je prvotelka holsteina koja daje 35,6 litara mlijeka sa 3,1 posto mliječne masti, a Riđa kći Silve, višestruke prvakinje Zagorja

Krava Klara Branka Horvatinčića iz Gornje Stubice šampionka je ovogodišnje 11. izložbe stoke, a kobila Riđa sa svojim ždrebetom, vlasnika Mirka Majseca iz Krapine šampionsko je grlo 13. izložbe konja, priredbi koje su proteklog vikenda održane na zlatarskom sajmu. Klara je prvotelka pasmine holstein koja je u kontroli dala 35,6 litara mlijeka sa 3,1 posto mliječne masti i 3,3 posto proteina. Ponosni vlasnik Klare inače se bavi mljekarstvom i u staji ima 60-ak krava.

Natjecalo se 25 grla

Kobila Riđa kobila je hrvatskoga hladnokrvnjaka koja se na izložbi pojavila prvi put, otac joj je Hobol, a majka Silva, inače višestruka prvakinja. Njezin vlasnik ponosan je što će kobila Silva, kojoj je također vlasnik, predstavljati Hrvatsku na svjetskoj izložbi u Veroni. Inače, u natjecateljskom dijelu izložbe stoke sudjelovalo je deset kolekcija goveda sa 25 odabranih grla 12 uzgajivača. U kolekciji steonih junica najboljom je ocijenjena Laura Božidara Domitrana iz Zlatara, među kravama prvotelkama iste pasmine najbolja je Elina istog vlasnika, u kolekciji ostalih krava simentalske pasmine najboljom je ocijenjena Šiba Ivana Jakovčića iz Desinića, prvotelki holstein pasmine Elita Nevenke Mladić iz Zlatara, junica holstein pasmine Eva Zlatka Kuharića iz Lobora te kod ostalih krava te pasmine krava Nena stočarskog obrta "Ljulj" iz Budinšćine. Najboljim konjem hrvatskog hladnokrvnjaka proglašen je Ričko Mirka Majseca iz Krapine, kobilom Zeka Petra Jadeka iz Zaboka, a omicom Rajna Dragutina Žabojca iz Pustodola Začretskog. U kolekciji haflinger kobila najbolja je bila I-Hummi Snježane Zeni iz Andraševca. Na izložbi su se mogla vidjeti i druga prekrasna grla konja. Kiša koja je padala spriječila je da Zlatarom prođe svečana povorka u kojoj bi bili i jahači i konjske zaprege, no svi oni ipak su bili na izložbi kao i izlagači jarica, ovaca, svinja i purana.

Telad izostala zbog kiše

Došli su i mali uzgajivači koji su nagrađeni peharima Hrvatske poljoprivredne agencije i poklon-paketima Krapinsko-zagorske županije za sav trud uložen u vježbanje, vođenje i obuzdavanje teladi koju na izložbu nisu doveli kako se na kiši ne bi prehladila. Zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je da su ove izložbe dokaz kontinuiteta poljoprivredne politike Krapinsko-zagorske županije koja popularizira ono najbolje što Zagorje ima pa i opstaje poljoprivredna proizvodnja.

Komentara 1

MM
mmmmm
18:36 01.06.2011.

Znam za jednu KRAVU iz jednog mjesta koja nije znala za natjecanje. Sigurno bi pobijedila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije