Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Klanje je ranjenika iz karlovačke bolnice zločin poput vukovarskog

Udruga ratnih veterana podnijela je kaznenu prijavu protiv 20 osoba zbog istog događaja 1941. koji su Stjepan Mesić i antifašisti obilježili prošli tjedan
20. studenoga 2010. u 09:49 37 komentara 738 prikaza
branitelji01_krs_171110
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo potvrdilo je primitak kaznene prijave protiv 20 nepoznatih osoba koje je u ratnom pohodu na karlovačku bolnicu 17. studenoga 1941. vodio Većeslav Holjevac.
– Točno je da smo od Udruge ratnih veterana zaprimili kaznenu prijavu vezanu uz taj davni događaj. Nakon toga smo od Policijske uprave karlovačke zatražili prikupljanje potrebnih obavijesti – potvrdio nam je Mladen Krajačić, zamjenik županijske državne odvjetnice.


Holjevac radio kod Weissa
U kaznenoj prijavi predanoj 7. svibnja ove godine stoji da je V. Holjevac, koji je prije tog događaja bio zaposlen kao trgovački pomoćnik kod Artura Weissa, vodio četničko-komunističku jedinicu. U opisu događaja tvrdi se da je naoružana grupa upala u bolnicu i tamo o Marijanu Čaviću Grgi ispitivala doktore Morsana, Božića i Čohara. Oni su im odgovorili da tog čovjeka nema u bolnici. Rekli su da su mu ambulantno sašili žile koje je u zatvoru sam prerezao, nakon čega je vraćen u zatvor.


Odvedeni u pidžamama
Uz prijavu su priloženi dokazi o ubojstvu dvojice bolesnika, Dragutina Buzeka i Ivana Jagića. Iz bolnice su odvedeni u pidžamama i zaklani, o čemu postoji dokumentacija. Od smrti je spašen Šerif Demirović, kojeg je bolničar Stjepan Kovačić sakrio na bolničkom tavanu, a zarobljen je i portir Gusta Bajuk. – Želimo naglasiti da nemamo ništa protiv te akcije i pokušaja oslobađanja zatvorenika, no odvođenje bolesnika iz bolnice i njihovo masakriranje nije herojsko djelo nego ratni zločin jednak pokolju u vukovarskoj bolnici. Izjave nekih antifašista da bolesnici nisu ubijeni nego likvidirani cinizam je koji ne mogu ni komentirati – kaže Željko Mrljak, predsjednik karlovačkog ogranka Udruge ratnih vetarena i potpisnik prijave. Uz kaznenu prijavu, među dokumentima koji govore o tom događaju su i izvješća Vrhovnog oružničkog zapovjedništva upućena ministarstvu hrvatskog domobranstva, te Gradske javne bolnice karlovačkom poglavarstvu. Zanimljivo je da se ni u jednom izvješću ne spominje napad partizana nego - četnika. Opisuje ih se kao vojnike s fesovima i domobranskim kapama. – Riječ je o vjerodostojnim dokumentima koji pokazuju da su ti ljudi zaklani, a imamo i povijesti bolesti koje pokazuju zbog čega su i kada primljeni u bolnicu – rekao je Stjepan Čunko, koji je pronašao većinu dokumentacije.

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
  • -obrisani-:

    20.11.2010. u 12:45h DrugTito je napisao/la: Klerofasisti i VL opet zajednickim snagama prekrajaju povijest. Smrt fasizmu, sloboda narodu! --------------------------------------- Povijest su prekrojili tvoji zločinci partizani, komunisti i četnici, kao i boljševik čiji nick nosiš !

  • -obrisani-:

    Smrt fasizmu-Sloboda Narodu

  • mudri20:

    Odkud sad ovi?