Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovore na sva bitna pitanja o popularnoj razbibrizi daje novo Večernjakovo izdanje

Klađenje nije ni lako, ni jednostavno

klada-txt.jpg
Foto: Željko Lukunić
24.01.2008.
u 18:05

Oni koji maštaju da će na klađenju zarađivati velik novac prije nego što uđu u bilo koju poslovnicu kladionice moraju razmisliti o tome koja je svrha postojanja kladionica. Da na klađenju dobivaju svi koji igraju, kladionice sigurno ne bi postojale. A koliko je to u Hrvatskoj unosan biznis, najbolje potvrđuje broj kladionica i poslovnica.

U Hrvatskoj je registrirano 12 tvrtki za kladioničke igre, a one ukupno imaju 2329 poslovnica diljem zemlje. U prošloj godini, procjene govore, kladitelji su ostavili 4,2 milijarde kuna.

Hrvati u kladionicama
Urednik knjige “Tajne profesionalnih kladioničara” Davida Weisshaupta, koju u Hrvatskoj izdaje nakladnik I.P.D. Net d.o.o. iz Rijeke, a koja će se uz Večernjak naći na kioscima, došao je do zanimljivog podatka: “Građani su u prvih devet mjeseci 2007. u kladionicama ostavili 660 tisuća prosječnih plaća od 4700 kuna, ili pak po plaću svaki, pod uvjetom da je, neslužbeno, onih koji se klade oko 650 tisuća.”

Igrajući se iznosima koji se ostave u kladionicama, urednik knjige došao je i do zanimljivog podatka da Hrvati u kladionicama svake minute ostavljaju dvije prosječne plaće, a svakog sata čak 102 prosječne plaće. Dakle, Hrvati su strastveni kladitelji, jer kako drukčije protumačiti toliki profit kladionica u Hrvatskoj koje niču kao gljive poslije kiše.

Svi koji se iole profesionalno bave klađenjem, pa tako i autor knjige, mogu reći: “zaraditi novac na kladionici nije lako ni jednostavno, kao što to nekima djeluje.” Ako igrate samo jednu utakmicu, šanse za dobitak su vam 33 posto, a ako naslažete još koji par, ovaj postotak uvelike se smanjuje. Znanje, strpljenje i logičan zaključak tri su osnovne vrline koje krase dobrog kladitelja. A dobrim kladiteljem podrazumijeva se onaj koji nije u minisu. No, druga je priča koliko danas ima takvih.



U klađenju čovjek treba biti hladne glave, mora se osloboditi navijačkih strasti. Najvažnije je da kladitelj vodi računa o svom novcu, odnosno da ulaže samo onoliko koliko je spreman izgubiti. Znači, bitna je samokontrola i činjenica da ne postoji premali dobitak. Svaki dobitak, koliki god on bio, veći je od gubitka. “Saslušaj svakoga, ali na kraju odluči sam. Najlakše se, figurativno rečeno, kladiti tuđim novcem.

Često susrećete 'vrhunske’ igrače – 'majstore’ prognoze koji dobivaju pouzdane 'insajderske’ informacije, tzv. dojave, i znaju 70 posto ishoda unaprijed – a zajedničko im je samo jadno – kronično prazni džepovi”, kaže jedan od savjeta u knjizi.

Što treba analizirati
Svaki odličan kladitelj mora dobro izanalizirati tri stvari. Najprije mora napraviti analizu momčadi na koju se kladi, zatim analizu utakmice i potom analizu lige u kojoj se natječu klubovi. Analiza momčadi sadrži niz pojedinosti o momčadi na koju se kladimo.

A to je njen moral, ozljede, kako su odigrali posljednju utakmicu, izazov, analiza svih dosadašnjih utakmica, međusobnih omjera, zatim sve domaće i sve gostujuće utakmice te posljednjih šest utakmica, kakav imaju gubitnički, kakav pobjednički, a kakav niz neriješenih utakmica. Analiza utakmice uključuje procjenu analize domaće momčadi nasuprot gostujućoj momčadi.

Treba vidjeti je li to derbi, kakva je povijest između ta dva kluba, kakav je međusobni omjer itd. A analiza lige uključuje utvrđivanje iz koje će lige kladitelj odabrati utakmice na koje se kladi. Kladionice vrlo često znaju kladitelja navući takozvanim pojačanim koeficijentima kao što su super, extra i slični tipovi u ponudama te nerealni hendikepri i smanjeni oveer/under tipovi.

Oni su zamke kladionica koje nastoje navući kladitelja da igra na favorita za koji je povećan koeficijent, a sva druga analiza govori da je u toj utakmici samo papirnati favorit. Ova knjiga, kad je pročitate, neće vam omogućiti veliku zaradu na klađenju, ali će vam zato omogućiti da ispravite greške na kojima ste dosad gubili novac na klađenju. “Namjera ove knjige je igračima i onima koji će to tek postati, osim temeljnih principa klađenja, navesti i najčešće greške u svijetu klađenja te kako ih zaobići”, ističe autor knjige.  


Dobro razrađeni sistemi

U ovoj knjizi dobro su razrađeni sistemi klađenja. U osnovnoj podjeli razlikujemo dvije vrste sistema klađenja: sistemi negativne progresije i sistemi pozitivne progresije. Sistemi negativne progresije su oni koji traže podizanje uloga nakon svakog promašaja. To su sistemi velikog rizika i zahtijevaju veće financijske mogućnosti. Sistem pozitivne progresije, za razliku od sistema negativne progresije, zahtijeva podizanje uloga svaki put kad se ostvari dobitak. Ovi sistemi zahtijevaju manje kapitala – logično, i nižu razinu rizika. Postoji još niz načina ulaganja novca kao što su fiksni profit, fiksni ulozi, zatim martingale, čuveno udvostručavanje uloga nakon promašaja te Fibbonaciev niz, sistem red brojeva, Labouchereov sistem i brojni drugi koji su opisani u knjizi “Tajne profesionalnih kladioničara”.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije