Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prve procjene

Kiša i poplava na njivama “oprale” 120 milijuna kuna!

kukuruz
15.06.2010.
u 19:00

Ovo su prva izvješća koja dostavljamo ministarstvu, ali stručna povjerenstva na terenu utvrđuju stvarnu štetu i to će biti konačna procjena. Štetu do 30 posto namiruje lokalna samouprava, a one veće država – kaže Juzbašić.

Štete na njivama i okućnicama u Vukovarsko-srijemskoj županiji prouzročenu poplavom i prekomjernom kišom početkom lipnja premašuju 120 milijuna kuna – kaže Darko Juzbašić, županijski pomoćnik pročelnika za poljoprivredu.

Najveća šteta, više od 15 milijuna kuna, procijenjena je u Općini Nijemci gdje je 197 kućanstava i šest poljoprivrednih poduzeća i zadruga s ukupno 5238 hektara prijavilo štetu.

Najviše stradali Nijemci

Najviše je štete na usjevima soje i šećerne repe gdje je šteta 40 posto.

Na području Otoka na 4640 hektara šteta je procijenjena na više od 12 milijuna kuna, a soja i šećerna repa pretrpjela je štetu od 40 do 50 posto. Od deset milijuna kuna štete u općini Ivankovo, najviše na rajčici je od 40 do čak 100 posto.

Velike štete zbog izlijevanja Bosuta nastale su u jednoj od najmanjih općina u županiji – Privlaci, gdje je šteta na 2800 hektara zasijanih sojom i šećernom repom veća od pet milijuna kuna.

Juzbašić kaže da ovi podaci nisu potpuni jer još nedostaju procjene štete na području grada Županje te općina Gradište i Trpinja.

Država ne daje odštetu

– Ovo su prva izvješća koja dostavljamo ministarstvu, ali stručna povjerenstva na terenu utvrđuju stvarnu štetu i to će biti konačna procjena. Štetu do 30 posto namiruje lokalna samouprava, a one veće država – kaže Juzbašić.

Još se ne zna kada će šteta biti sanirana.

– Teško je reći kada i hoće li će uopće dobiti odštetu s obzirom na “tanak” proračun - ustvrdio je.

Juzbašić podsjeća kako seljaci mogu dobiti tek četiri posto od procijenjene štete, kako je bilo prošle godine.

– Država samo pomaže, a ne nadoknađuje štetu. Štetu namiruje osiguranje - rekao je Juzbašić.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
22:24 15.06.2010.

oće dobit odštetu i oni što dižu poticaje,a nikada nisu ništa posadili jer nemaju čak ni njivu osim na papiru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije