Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kirgistanci zabranjuju kockanje, to je postao glavni društveni problem

Donosimo ovaj zakon zbog sudbina mnogih obitelji koje su radi kockarnica izgubile sve - kazao je Baktybek Dzhetigenov iz konzervativne stranke.
29. rujna 2011. u 21:15 7 komentara 36 prikaza
Roza Otunbayeva
Foto: Reuters/Pixsell

Kirgistanski parlament izglasao je zabranu kockanja što znači da će se diljem te zemlje zatvoriti kockarnice, javlja BBC.

Zakon je izglasan gotovo bez protivljenja u parlamentu jer prema mišljenju političara kockanje je postalo glavni društveni problem.

Prema novom zakonu postojat će jedna "zona za kockanje", no, još nije određena lokacija.

Tisuće zaposlenika kockarnica izašle su na ulice protestirajući protiv novog zakona. "Vlasti zaustavite uništavanje ekonomije", "Zatvaranjem kockarnica izgubit ćete milijune u porezu", "Borite se s kockarskim barunima, a ne sa zaposlenicima" bile su samo neke od poruka prosvjednika.

Kirgistanska oporba ustvrdila je da si zemlja ne može priuštiti takvu zabranu jer su kockarnice najveći poslodavci te najveći izvor prihoda od poreza.

- Radimo to zbog sudbina mnogih obitelji koje su zbog kockarnica izgubile sve - bio je odgovor Baktybeka Dzhetigenova iz konzervativne stranke.

Ostale djelatnosti vezane uz kockanje te aparati za kockanje također će biti zabranjeni.

Zakon će stupiti na snagu 1. siječnja no najprije ga mora odobriti predsjednica Roza Otunbayeva. Ona je prošlog tjedna podržala donošenje zabrana no i upozorila kako bi izričite zabrane mogle dovesti do stvaranja kockarskog podzemlja. Pretpostavlja se da će ona svoju odluku odgoditi za vrijeme nakon predsjedničkih koji će se održati sljedećeg mjeseca.

adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona