Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAR ŽUPI

Kipovi Gospe i sv. Antuna trajno će povezati Gornja Močila i Zajednicu Cenacolo

Gornja Močila: Središnji dio proslave Dana svetog Antuna Padovanskog
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/11
14.06.2020.
u 15:10

U Gornjim Močilima i Sijekovcu prije rata, odnosno 1991., živjela su 1 792 katolika, a danas se vratilo i tu za stalno živi njih tek osmero.

Župnu crkvu svetog Ante Padovanskog u Gornjim Močilima - Sijekovcu u Bosanskoj Posavini odnedavno krase dva nova zavjetna kipa. Riječ je o kipovima svetog Ante i Blažene Djevice Marije, koje su izradili i župi darovali članovi Zajednice Cenacolo s kojom ova župa tradicionalno održava dobre odnose. Mladi iz Cenacola već cijelo desetljeće svake godine preko ljeta dolaze u Gornja Močila i pomažu u obnovi ove povratničke župe. Kipove je blagoslovio plehanski arhiđakon preč. Bosiljko Rajić.

- Za nas su ovi kipovi potvrda dobre suradnje sa Zajednicom Cenacolo i znak njihove pažnje prema nama. S druge strane, to je neka vrsta tradicionalnog kipa koji se koristi u ovim krajevima i pridonijet će trajnom povezivanju – rekao je domaći župnik Ivan Tolj.

Zaslugom patera Tolja, u Gornjim je Močilima izgrađena nova župna crkva s prekrasnim pratećim kulturno-sportskim centrom. Zahvaljujući blizini savske granice, mnogi Posavljaci koji danas žive u Hrvatskoj tu često i rado navraćaju i provode svoje slobodno vrijeme. Nažalost, povratak i dalje teče (pre)sporo. U Gornjim Močilima i Sijekovcu prije rata, odnosno 1991., živjela su 1 792 katolika, a danas se vratilo i tu za stalno živi njih tek osmero.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije