Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kerumov spomenik

Kipar Rod: Silađinov je Tuđman kopija mog Starčevića

'franjo2_nnn_kul_040413'
05.04.2013.
u 18:00

Rodova sumnja: Silađin i Jurić sudjelovali su, kao i ja, 2006. na natječaju za spomenik Starčeviću kojeg sam zamislio kako se naslanja na kocku...

"To je moja ideja!", kaže kipar Krešimir Rod o prvonagrađenom spomeniku Franji Tuđmanu što ga splitski gradonačelnik Željko Kerum uskoro planira podići u Splitu. Rod tvrdi da su autori Tuđmanova spomenika, arhitekt Branko Silađin i kipar Zoran Jurić, ukrali njegovu ideju staru sedam godina.

– Sudjelovali su, kao i ja, 2006. na osječkom natječaju za spomenik Anti Starčeviću kojeg sam, kao oca domovine, zamislio kako se jednom rukom naslanja na kocku – simbol Hrvatske – kaže Rod za svoj rad koji je ostao na razini idejnog rješenja te nikada nije realiziran, a natječaj za Starčevićev spomenik svojedobno je bio praćen brojnim polemikama.

"Misli se recikliraju"

Rod kaže da ipak neće tužiti autorski dvojac za plagijat.

– Neka javnost prosudi – poručuje kipar, inače stručni suradnik na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Svjestan je, kaže, da nema pravo svojatati autorstvo kocke, međutim kad je riječ o odnosu kocke i lika, smatra da je plagiran.

Branko Silađin na sve odmahuje rukom.

– Nikada nisam čuo za tog kipara niti sam vidio njegov rad. Istina, sudjelovao sam na tom natječaju, no nisam bio u Osijeku i nisam bio upoznat s drugim radovima.

Arhitekt napominje da je spomenik Tuđmanu napravio s kiparom Zoranom Jurićem i da je to bila njihova zajednička ideja. Kaže i da su Tuđmanov spomenik već ponudili na natječaju u Osijeku, no da tamo nije prošao.

– Misli se recikliraju – ističe Silađin, – Nisam ja izmislio ni kocku ni Tuđmana.

Arhitekt podsjeća da, ako već govorimo o kockama u spomeničkoj plastici, onda treba spomenuti upravo njegov spomenik palim policajcima iz 1994. u Savskoj. – Ja sam napravio prvu kocku za taj spomenik, no što bi to trebalo značiti, da su sve kocke moje? – pita Silađin.

Nije prvi put

Ovo nije prvi put da se uglednog zagrebačkog arhitekta optužuje za plagiranje. Prije četiri godine bio je izložen sličnim optužbama za Spomenik pobjedi u Zadru. – Tamo sam, izgleda, plagirao samog sebe – prokomentirao je ironično. – Sad samo čekam tko će se javiti s tvrdnjom da je i spomenik Ivanu Pavlu II., koji treba biti postavljen u Dubrovniku, a koji sam realizirao s Marijom Ujević, isto tako plagijat.

Cijenjeni arhitekt, izgleda, nema sreće kad su spomenici u pitanju. Njegov obelisk na križanju Vukovarske i Ulice Hrvatske bratske zajednice neki su nazvali masonskim znakom..

>>Tuđmanov kip na mjestu gdje je Tito napao apstraktnu umjetnost

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije