Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Orahovica

KIO od ponedjeljka u stečaju, počela istraga protiv uprave tvrtke

\'PODRAVINA -. 120310 - radnike tvrtke \'kio\' orahovica za sada samo cuva na prosvjedima  snimio dragutin santosi /vecernji list\'
\'dragutin santosi /vecernji list\'
12.03.2010.
u 15:55

Kaznene prijave protiv uprave podnijeli su Hrvatska poštanska banka i radnici - navodno je sporan kredit u iznosu od oko 140 milijuna kuna.

Na temelju kaznenih prijava Hrvatske poštanske banke i drugih vjerovnika te kaznene prijave zaposlenika otprije petnaestak dana, Županijsko državno odvjetništvu u Bjelovaru i policija provode kriminalističko istraživanje protiv uprave orahovičke tvornice pločica KIO zbog sumnje da su zloporabom ovlasti oštetili vjerovnike te tvrtku doveli u predstečajno stanje. O kolikom se iznosu štete radi, nije potvrđeno.

Bez rada i plaća

Potankosti iz prijava nisu poznate, no vjerojatno se, među ostalim, radi o zloporabama u ishođenju kredita u iznosu od oko 140 milijuna kuna od HPB-a. Navodne zloporabe počinjene su u doba dok je na čelu banke bio Josip Protega, koji je trenutačno u pritvoru.

- Nije bilo nikakvih malverzacija koje bi uništile KIO - ustvrdio je jučer direktor Darko Krmpotić, ističući da mu kaznene prijave više sliče na hajku, nego na djelovanje pravne države.

Vrijednost KIO-a je oko pola milijarde kuna, a zbog krize i drugih okolnosti dubioze tvrtke narasle su na 460 milijuna kuna. Teškoće su blokirale račun tvrtke pa ne može platiti dobavljače, zaposlenike, poreze i doprinose, a oko 460 radnika ne radi i dva mjeseca nisu primili plaću.

Na javnom prosvjedu u središtu Orahovice radnici su nedavno prozvali državu i lokalnu samoupravu da im, unatoč odluci Vlade iz rujna prošle godine, ne žele pomoći.

Potom je jučer u Ministarstvu gospodarstva održan sastanak s predstavnicima najvećih vjerovnika, delegacijama sindikata i radnika te županom Tomislavom Tolušićem i saborskim zastupnikom Josipom Đakićem i dogovoreno je pokretanje stečaja s preustrojem, i to za ponedjeljak.

Potrebna pomoć

- Stečaj će pokazati postoje li još neki dugovi - izjavio je Tolušić.

U upravi poduzeća iznenađeni su što se o sudbini KIO-a raspravlja bez njihove i nazočnosti vlasnika.

- Tvrtki treba financijska pomoć od 47 milijuna kuna da pokrene proizvodnju i počne vraćati dugove. Predložio sam da vjerovnici postave novu upravu i nadzor, da se sve prekontrolira, ali o tome nitko ne želi razgovarati - rekao je Krmpotić.

Ključne riječi

Komentara 5

JA
jankoprekobrda
11:32 13.03.2010.

Zar im Mesic nemoze pomoci????

KR
krka
18:16 13.03.2010.

Gospodo, vi ste sretnici, imate gosp. dikobraza, presidenta građanina, gdje je on sada? Ima vam on Mlađu iz SMS-a, Klarića, Petrača i ostale. Zar Vas je zaboravio? Doduše, on je skroman i u vilici sa gorilam, vozačem, besplatnim stanom, internetom, telefonom.... i dalje bu putoval i otvaral vašare po Hr.i brusil bedaste glave za bunt, pak stvarno nema vremena tam za suseljane i KIO radnike! Uostalom, Vaše gore list i dalje si ga gledajte i sliku mu ljubite!

BO
bono
15:37 14.03.2010.

šta to može opstati u lijepoj našoj , lakše je uvesti španjolske, talijanske pločice več da mi proizvodimo naše domače i ljude poslati na burze .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije