Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhvaćeni na autocesti

Kinezi preko Save ušli u Hrvatsku pa ih 41-godišnjak pokušao prošvercati dalje u EU

autocesta A3
Slavko Midžor/PIXSELL
31.08.2023.
u 14:44

Pokušaji krijumčarenja stranih državljana preko državne granice od početka ove godine eskalirali su na području slavonske Posavine

Policija je kazneno prijavila 41-godišnjeg državljanina Bosne i Hercegovine kojeg se tereti za krijumčarenje migranata. Naime, službenici PU brodsko-posavske su u utorak, 29. kolovoza u večernjim satima na autocesti A3 Bregana-Lipovac uočili osobni automobil kojeg su zbog sumnje u krijumčarenje ljudi zaustavili na odmorištu u Lužanima. Vozilom je upravljao 41-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, dok se u unutrašnjosti vozila nalazilo četvero stranaca koji su u blizini Slavonskog Broda pomoću gumenog čamca nezakonito prešli rijeku Savu odnosno državnu granicu Republike Hrvatske.

Utvrđeno da je 41-godišnjak iz koristoljublja namjeravao prevesti četiri kineska državljana u druge zemlje Europske unije. Dovršenim kriminalističkim istraživanjem službenici Postaje granične policije Slavonski Brod potvrdili su sumnju u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog prostora.

VEZANI ČLANCI: 

Policijski službenici protiv osumnjičenika podnose kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu. Počinitelj je u četvrtak, 31. kolovoza predan pritvorskom nadzorniku, dok je prema stranim državljanima proveden postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te Zakonu o strancima.

Pokušaji krijumčarenja stranih državljana preko državne granice od početka ove godine eskalirali su na području slavonske Posavine. Ulazak Hrvatske u šengenski prostor doveo je do pojačanog interesa migranata afroazijskog podrijetla za ulazak u Hrvatsku, koja im sada služi kao odskočna daska za daljnji put prema željenim destinacijama na Zapadu. U posljednje vrijeme najviše migranata pristiže iz Turske i Kine, koji koriste bezvizni režim s Bosnom i Hercegovinom za lakši ulazak u tu zemlju preko koje se onda nastoje nezakonito dočepati željenih destinacija u EU.

U svim tim slučajevima uhićeni su i kazneno prijavljeni i krijumčari, koji su pomagali migrantima u ilegalnom prelasku granice prevozeći ih u kamionima i automobilima do željenih odredišta.

Komentara 1

NE
NervozniPoštar
21:22 31.08.2023.

Dugo već među migrantima nije bilo kineza.. ovo potvrđuje nedavne napise da Kini više ne cvjetaju ruže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije