Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kinezi izrabljivali djecu za proizvodnju iPhonea

jobs
Reuters
VL
Autor
Hrvoje Dečak
01.03.2010.
u 22:21

U Appleu kažu da u njihovim tvornicama više ne rade djeca – oni su u te tri tvornice zatražili provjeru zaposlenika za prošlu godinu te cjelokupnu analizu procesa zapošljavanja kako bi doznali tko je kriv za zapošljavanje djece.

Najmanje jedanaest 15-godišnjaka radilo je lani u tri tvornice koje proizvode dijelove za Appleove proizvode. Iako iz Jobsove kompanije nisu objavili o kojim je tvornicama riječ, na mreži se može pročitati da je riječ o pogonima u Kini, gdje se radi najviše dijelova za Apple, a tvrtka ima svoje tvornice i u SAD-u, Tajvanu, Singapuru, Filipinima, Maleziji, Tajlandu i Češkoj.

Provjeravaju tko je kriv


U Appleu kažu da u njihovim tvornicama više ne rade djeca – oni su u te tri tvornice zatražili provjeru zaposlenika za prošlu godinu te cjelokupnu analizu procesa zapošljavanja kako bi doznali tko je kriv za zapošljavanje djece.

Tu se kompaniju često kritiziralo da tvornice u kojima se proizvode dijelovi za njihove proizvode iskorištavaju radnike te da su u njima iznimno loši radni uvjeti. Osim ovih problema, prošlog tjedna pojavile su se informacije da su se u jednoj tvornici koja radi dijelove za Apple i Nokiju otrovala 62 radnika kemikalijom koja izaziva probleme s mišićima i vidom, što Apple još nije komentirao. “Appleovi propisi nalažu najviše 60 radnih sati tjedno i zahtijevaju barem jedan dan odmora na sedam dana rada”, izjavili su dužnosnici kompanije. Dodali su da je prekinuta suradnja s barem jednim neimenovanim dobavljačem nakon što su našli ponovljene povrede prava radnika. Također, Apple je izradio “ekstenzivne programe za educiranje radnika o njihovim pravima na sigurno i dostojanstveno radno okruženje”, istaknuo je glasnogovornik Steve Dowling. U sklopu tog edukativnog programa, dodaju, više od 128.000 radnika informirano je o njihovim pravima, a 5000 poslovođa i menadžera upozoreni su na obveze prema radnicima.

Standardi za spavaonice

Na kraju su dodali da su za radnike pokrenuli dodatne kompjutorske tečajeve i da su postavili stroge standarde za spavaonice, medicinsku njegu i zaštitu trudnica od diskriminacije.

Appleova dionica porasla je od početnih 2,62 na današnjih 204,62 dolara, a samo se lani i više nego udvostručila.

Komentara 1

OB
-obrisani-
01:35 03.03.2010.

To znaci 11 sati rada po danu iliti 66 sati tjedno, jerbo se u glupom kapitalizmu pauza ne racuna. Na poslu su dakle sest dana tj svaki dan po 11 sati. Bravo! Zasto? Zbog cega? Da bi po ulicama hodali zombiji sa slusalicama u usima. Ma zbilja bravo! Koji ne znaju kaj se oko njih dogadja. Vjerujem da u Kini imaju i manje pauze. Kakvo cudo da rade djeca? U Kini rade i po 20 sati na dan. Onda pak mi kupujemo sve kinesko i tako to krene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije