Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
politički zatvorenik

Kineskom disidentu devet godina zatvora zbog rušenja vlasti

kineska vojska, ujgurska manjina, neredi
Reuters
23.12.2011.
u 15:30

Chen Wei (42) je, inspiriran revolucijama u arapskom svijetu, pozivao na slične prosvjede u svojoj domovini

Kineski aktivist Chen Wei osuđen je na devet godina zatvora u nedjelju zbog "poticanja na rušenje državne vlasti", prenosi CNN. Chen je zatvoren još u veljači nakon što je na internetu objavio niz eseja u kojima se spominju prosvjedi na Tiananmenu 1989. godine te se poziva na slobodu govora, demokraciju i političku reformu.

– Ne osjećam tugu, samo čisti bijes – rekla je Wang Xiaoyan, supruga 42-godišnjeg Chena. Otkrila je da je Chen redovito privođen zbog ispitivanja nakon njegova sudjelovanja na prosvjedima 1989. godine, a u veljači je priveden nakon što su ga sigurnosne snage pozvale na čaj, ručak i partiju pokera. Tada je, inspiriran revolucijama u arapskom svijetu, pozvao na slične prosvjede u svojoj domovini, zbog čega je zatvoren uz još nekoliko stotina disidenata.

– Sud i vladini dužnosnici odlučili su o njegovoj krivnji i prije no što je suđenje započelo. Tijekom suđenja našoj strani nisu dozvolili govoriti i uvijek su prekidali našeg odvjetnika. Bila je to smijurija – opisala je Wang način na koji se zatvoreno suđenje u Suiningu odvilo.

Chenov odvjetnik otkrio je da će njegov klijent prihvatiti presudu jer smatra da žalba ionako ništa ne bi promijenila. Kako piše BBC, uvijek je isticao da samo izražava svoje mišljenje u okvirima kineskog ustava, a naglasio je i da nije poticao na rušenje vlasti. Sudu je nakon presude rekao: "Diktatura će pasti, demokracija će pobijediti".

Komentara 12

BO
bomba
15:55 23.12.2011.

Dajte ljudi jeste li normalni. U kojoj državi ima da se hvale oni koji podrivaju temelje države? to nema nigdje pa ni u americi. Tamo te proglase državnim neprijateljem i kao takvog sude. Sve vlade padaju ako se dogodi revolucija,a, a ne zato što je vladajućima drago ostupiti. U nazovi demokracijama vlade se mijenjaju ali temelji države su isti, a kad se u njih dirne onda se diže državni aparat koji treba da to uguši a ako ne uspije onda vlada pada zajedno sa temeljima države i dolazi nova vlast koja neće opet ništa novoga napraviti bolje za svoj narod jer to se ne može preko noći ostvariti i kad se sve sagleda samo se vrtimo u krug i pjevamo idu dani,..

OB
-obrisani-
18:47 23.12.2011.

doživotni zatvor za zapdanog izdajnika

Avatar kobra11
kobra11
15:43 23.12.2011.

U Americi nema disidenti-Odvedu ga u neku crnacku cetvrt i tamo ostave. A narkomani rese problem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije