Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Kinesko poslovanje: Rent-a-bijelac

Nezaposleni zapadnjaci u Kini mogu se osloniti na vrlo unosan angažman: stajanje u odijelu i kravati tijekom poslovnih pregovora da bi pružili iluziju da tvrtke imaju dobre veze na zapadu.
16. lipnja 2010. u 16:32 0 komentara 104 prikaza
bijelci za najam
Foto: M. Moxley/Facebook

Lažni "stručnjaci" trebaju imati samo jednu kvalifikaciju za posao – da su zapadnjaci. Proglašavaju ih "stručnjacima za kontrolu kvaliteta", stručnjacima za smanjenje izbacivanja ugljika u atmosferu... Ponekad čak i moraju održati govore, koji su im naravno unaprijed pripremljeni, i smiješiti se i slikati s lokalnim dužnosnicima.

- Stranci u lijepim odijelima i te kako dižu ugled tvrtke – objašnjava tu pojavu jedan učitelj kineskog za strance. Oni najsretniji među zapadnjacima, koji "najposlovnije" izgledaju, mogu računati na najbolje "gaže", kad im je pored boravka u najboljim hotelima zajamčena i plaća do 1000 dolara tjedno.

Ponekad laž postane istina, kad zapadni "poslovnjaci" ostave toliko dobar dojam da im se angažman protegne i na dulje od pola godine. Novinar Mitch Moxley, koji i sam dopunjuje prihode kao "bijelac u najam", ističe da se nekoliko njegovih poznanika tako "udomilo", s time što su morali ići na tečaj o kontroli kvaliteta da bi nešto i znali o poslu koji fingiraju.

On sam je, pak, na jednom takvom poslu dobio obećanje da će biti još angažmana, uza savjet kako da u hotelskoj sobi ubije vrijeme između sastanaka:

- Trebaju nam ljudi na tjedan dana jednom mjesečno. Ponesi prijenosno računalo, moći ćeš po cijeli dan gledati filmove.

Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.