Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠUTI I IZGLEDAJ

Kinesko poslovanje: Rent-a-bijelac

bijelci za najam
M. Moxley/Facebook
16.06.2010.
u 16:32

Nezaposleni zapadnjaci u Kini mogu se osloniti na vrlo unosan angažman: stajanje u odijelu i kravati tijekom poslovnih pregovora da bi pružili iluziju da tvrtke imaju dobre veze na zapadu.

Lažni "stručnjaci" trebaju imati samo jednu kvalifikaciju za posao – da su zapadnjaci. Proglašavaju ih "stručnjacima za kontrolu kvaliteta", stručnjacima za smanjenje izbacivanja ugljika u atmosferu... Ponekad čak i moraju održati govore, koji su im naravno unaprijed pripremljeni, i smiješiti se i slikati s lokalnim dužnosnicima.

- Stranci u lijepim odijelima i te kako dižu ugled tvrtke – objašnjava tu pojavu jedan učitelj kineskog za strance. Oni najsretniji među zapadnjacima, koji "najposlovnije" izgledaju, mogu računati na najbolje "gaže", kad im je pored boravka u najboljim hotelima zajamčena i plaća do 1000 dolara tjedno.

Ponekad laž postane istina, kad zapadni "poslovnjaci" ostave toliko dobar dojam da im se angažman protegne i na dulje od pola godine. Novinar Mitch Moxley, koji i sam dopunjuje prihode kao "bijelac u najam", ističe da se nekoliko njegovih poznanika tako "udomilo", s time što su morali ići na tečaj o kontroli kvaliteta da bi nešto i znali o poslu koji fingiraju.

On sam je, pak, na jednom takvom poslu dobio obećanje da će biti još angažmana, uza savjet kako da u hotelskoj sobi ubije vrijeme između sastanaka:

- Trebaju nam ljudi na tjedan dana jednom mjesečno. Ponesi prijenosno računalo, moći ćeš po cijeli dan gledati filmove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije