Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jučer sletio

Kineski rover ostavio prve tragove na površini Mjeseca

kineski rover na mjesecu
Foto: screenshot/youtube
1/2
15.12.2013.
u 09:58

Video koji je objavila državna televizija China Central Television, prikazuje rover kako klizi prema tlu, a uspješan silazak po rampi praćen je velikim pljeskom.

Samo nekoliko sati nakon što je Kina prva nakon 37 godina, nakon SAD-a i bivšeg Sovjetskog saveza, na površinu Mjeseca uspješno prizmeljila letjelicu u "mekom slijetanju", kineski rover Zec  težak oko 140 kilograma uspješno se odvojio od letjelice Chang'e 3 ga je odnijela u svemir te ostavio prve tragove na površini Mjeseca, javlja Washington Post. Rover će tijekom iduća tri mjeseca istraživati površinu i koru Mjeseca te tražiti prirodne izvore. 

Video koji je objavila državna televizija  China Central Television, prikazuje rover kako klizi prema tlu, a uspješan silazak po rampi praćen je velikim pljeskom. Rover i letjelica trebali bi se u večernjim satima međusobno fotografirati. Chang'e 3 će godinu dana na mjestu slijetanja obavljati znanstvena istraživanja. 

Ova  misija Misija označava iduću fazu ambicioznog svemirskog programa koji ima za cilj poslati kineskog astronauta na Mjesec. 

>>Kina postala treća zemlja koja je osvojila Mjesec!

Komentara 2

MO
modovisisajteMaraschino
13:05 15.12.2013.

"Rover će tijekom iduća tri mjeseca istraživati površinu i koru Mjeseca te tražiti prirodne izvore. " i je li našao Jamničku kiselicu (prirodni izvor)?

Avatar insideout
insideout
13:08 15.12.2013.

ahahahaa, google translate...ahahaaaaa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije