Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
biljni lijekovi

Kina odobrila prodaju tri proizvoda tradicionalne medicine za liječenje koronavirusa

CHINA-HEILONGJIANG-COVID-19-TCM (CN)
Foto: ZHANG TAO/XINHUA/PIXSELL
1/3
04.03.2021.
u 14:48

Riječ je o biljnim proizvodima koji dolaze u obliku granula, a njihovo je podrijetlo vezano uz drevne kineske recepte

Kina je odobrila tri proizvoda tradicionalne kineske medicine (TCM) za prodaju namijenjenu pomoći pri liječenju koronavirusa, objavila je u srijedu vladina Nacionalna uprava za medicinske proizvode. 

Agencija je upotrijebila poseban postupak odobrenja i dala "zeleno svjetlo" za tri proizvoda koji, kako navode, pružaju više mogućnosti za liječenje COVID-19. Riječ je o biljnim proizvodima koji dolaze u obliku granula, a njihovo je podrijetlo vezano uz drevne kineske recepte. Razvijeni su iz lijekova koji su korišteni u ranoj fazi pandemije, a koje su pregledali mnogi stručnjaci. Tri odobrena proizvoda su "granule za čišćenje pluća i detoksikaciju", "granule za uklanjanje vlage i detoksikaciju" te "granule za difuziju i detoksikaciju pluća", piše CNN.

O sigurnosti i učinkovitosti proizvoda tradicionalne kineske medicine i dalje se raspravlja. U Kini postoje i pristaše i skeptici, no mnogi se lijekovi koriste stotinama godina. 

Predsjednik Xi Jinping jedan je od poznatih zagovaratelja tradicionalnih lijekova i posljednjih ih je godina više puta isticao kao izvor nacionalnog ponosa. 

- Tradicionalna medicina blago je kineske civilizacije koja utjelovljuje mudrost nacije i njezinog naroda, rekao je u listopadu 2019. godine. Također, od početka pandemije više je puta poticao liječnike da liječe pacijente mješavinom kineske i zapadne medicine. 
Tako su, prema Ministarstvu znanosti i tehnologije, deseci tisuća pacijenata prošle godine primili biljne lijekove zajedno s glavnim antivirusnim lijekovima.

- U kliničkom ispitivanju na 102 pacijenta s blagim simptomima u Wuhanu, stopa oporavka bila je viša 33 posto kod onih koji su primali kombinirani tretman u usporedbi s onima koji su primali samo zapadne lijekove, rekla je Yu Yanhong, zamjenica čelnika kineske Nacionalne uprave za tradicionalnu kinesku medicinu, u ožujku 2020. godine.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Ključne riječi

Komentara 3

VA
valpovo
17:35 04.03.2021.

Najbolji doktori na svijetu najbolja medicina, neskodi, doktor ti odmah kaze mozeli pomoci ili ne.Meni su puno pomogli.Brat mi zivi u Njemackoj samo su me pitali ime i prezime datum rodjenja i dali mu lijekove odmah nakon mjesec dana prohodao imao teski artrits

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije