Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkazalo 6 zemalja

Kina lobira za bojkot dodjele Nobela za mir u Oslu

nobel, Liu Xiaobo
19.11.2010.
u 17:30

Peking je privolio Rusiju, Kubu, Kazahstan, Irak i Maroko. Jandrokovićevo ministarstvo danima se ne očituje na Večernjakov upit

Već nekoliko dana agencije javljaju da NR Kina vrši pritisak na nekoliko država da ne nazoče dodjeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Xiaobu, a sada se pokazuju i prvi rezultati.

Reuters i DPA javljaju da su dolazak otkazali Rusija, Kuba, Kazahstan, Irak i Maroko. Der Spiegel navodi očitovanje ruskog veleposlanstva u Norveškoj da odluka nije motivirana političkim razlozima. Spiegel podsjeća da je nedavno izvjesni kineski diplomat usmeno upozorio njemačko veleposlanstvo da bi njemački dolazak na ceremoniju 10. prosinca za sobom povukao “određene posljedice”.

Što se Hrvatske tiče, Večernji list je još 5. studenoga poslao upit Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, odnosno ministru Gordanu Jandrokoviću, tko će i hoće li uopće itko iz Hrvatske doći na dodjelu Nobelove nagrade najpoznatijem kineskom disidentu. No, do danas nam nije odgovoreno. U međuvremenu je objavljeno da će dodjelu nagrade voditi glumačke zvijezde Denzel Washington i Anne Hathaway.

Liu Xiaobo je Nobelovu nagradu za mir dobio zbog svog angažmana u prosvjedima na trgu Tienanmen u Pekingu, na kojem je 1989. vojska pobila možda i 3000 prosvjednika. 

Komentara 8

OB
-obrisani-
18:59 19.11.2010.

Tu nagradu za mir je najbolje ukinuti jer je postala predmet sprdnje.

KR
krilnik2
19:07 19.11.2010.

Sprdacina! Kako disident u zemlji (Kina, Burma) koja nigdje ne ratuje doprinosi miru? Kako Marioneta Obama koji vodi dva osvajacko-pljackaska rata dopronosi miru? Farsa kauboja, gusara, anglofasista i judeo-nacista.

OB
-obrisani-
18:06 19.11.2010.

nagrada za izdajnika zemlje od 1.3 milijarde ljudi os strane zavojevača ciokaubojgusarskih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije