Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sankcije i cijene nafte

Kina lani najviše nafte uvezla iz Rusije

Ovisnost Europe o ruskoj nafti i plinu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
21.01.2024.
u 11:00

Tihim nepoštovanjem zapadnih sankcija Kina je nadomjestila Rusiji gubitak udjela na svjetskom tržištu.

Rusija je preskočila Saudijsku Arabiju i postala najveći dobavljač sirove nafte Kini prošle godine, pokazali su podaci koje je u subotu objavio Reuters. Prema tome, najveći svjetski uvoznik sirove nafte nije uvažio zapadne sankcije i kupio goleme količine nafte po sniženim cijenama za svoja prerađivačka postrojenja.

Kini je Rusija isporučila rekordnih 107,02 milijuna metričkih tona sirove nafte prošle godine, što je ekvivalent 2,14 milijuna barela dnevno (bpd), pokazuju podaci kineske carine, i to je daleko više od drugih velikih izvoznika nafte poput Saudijske Arabije i Iraka. Uvoz iz Saudijske Arabije, bivšeg najvećeg opskrbljivača Kine, pao je 1,8 posto na 85,96 milijuna tona, budući da je bliskoistočni naftni div izgubio tržišni udio zbog jeftinije ruske sirove nafte.

No ruskom sirovom naftom u većem se dijelu prošle godine trgovalo uz znatne popuste zbog ograničenja cijena koje je nametnuo Zapad. Ali sve veća potražnja kineskih i indijskih rafinerija za sniženom naftom povećala je cijenu ruske sirove nafte do 2023. godine, premašivši gornju cjenovnu granicu od 60 dolara za barel. Kako bi održale rast cijena, Saudijska Arabija i Rusija, dva od tri najveća svjetska proizvođača nafte, najavile su smanjenje proizvodnje i izvoza prošle godine.

POVEZANI ČLANCI:

Saudijska Arabija produljuje smanjenje proizvodnje od 1 milijun barela dnevno u ovom kvartalu, dok je Rusija rekla da će ove godine produljiti smanjenje izvoza na 500.000 barela dnevno s 300.000 barela dnevno. Kineske rafinerije koriste posrednike za otpremu i osiguranje ruske sirove nafte kako bi izbjegle izravno kršenje zapadnih sankcija.

Kupci također koriste Maleziju kao pretovarnu točku za sankcionirane terete iz Irana i Venezuele. Uvoz s Malezijom kao označenim podrijetlom porastao je 53,7 posto prošle godine. Kina službeno nije imala isporuka venezuelanske sirove nafte u prosincu unatoč ublažavanju američkih sankcija Caracasu u listopadu nakon dogovora između administracije predsjednika Nicolasa Madura i njegove političke oporbe. Isporuke u Kinu iz SAD-a prošle su godine porasle za 81,1 posto usprkos geopolitičkim napetostima između Pekinga i Washingtona. Ukupni kineski uvoz sirove nafte za 2023. porastao je na rekordnih 563,99 milijuna metričkih tona.

VIDEO Hladno vrijeme zadaje probleme vlasnicima Tesle u Chicagu

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar Sidewinder
Sidewinder
14:22 21.01.2024.

Prijetili su nam kako ćemo se smrzavati bez ruskog plina i nafte kao ono Europa ima dovoljno plina i nafte i bez Rusa i to po povoljnoj cijeni. Rusi su izgubili najbolju mušteriju, sad prodaju u pola cijene Kinezima i Indijcima. Genijalno.

SE
Serengeti
14:17 21.01.2024.

Ne samo da Kina, Indija i Turska kupuju više nafte od Rusije nego tu naftu ona preprodaju zapadnim zemljama po većoj cijeni. Sankcije ne rade, tj ako je cilj sankcija bilo oslabiti Europu onda rade.

V0
Vlaskoulicanec4.0
15:43 21.01.2024.

"Tihim nepoštivanjem sanacija"??? Osim poslušnika u Europi te sankcije ne zanimaju nikoga u svijetu. A one su ionako donesene ne zbog slabljenja Rusije nego zbog privrednog uništenja Europe, prije svega Njemačke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije