Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kina konačno počinje razmišljati o ekologiji

zagađenje
Večernji list
22.09.2009.
u 19:58

Prvi put otkako je rasprave o klimatskim promjenama Kina se obvezala na zaustavljanje rasta ispuštanja CO2 i podizanje energetske učinkovitosti.

Prvi put otkako je rasprave o klimatskim promjenama Kina se obvezala na zaustavljanje rasta ispuštanja CO2 i podizanje energetske učinkovitosti. Na klimatskom summitu u UN-u kineski premijer Hu Jintao obećao je da će Kina, najveći svjetski zagađivač, ubuduće vezati svoj rast BDP-a uz efikasnije korištenje energije. To znači da će njezina emisija CO2 i dalje rasti, ali "značajno manje" nego što će rasti industrija. Time je postignut veliki uspjeh uoči klimatske konferencije, zakazane za prosinac u Kopenhagenu jer se, zbog cjenkanja zapadnih ekonomija s jedne strane i Kine te Indije s druge, posljednjih dana naveliko računalo s vrlo izvjesnom propašću konferencije na kojoj se planira nastavak protokola iz Kyota i koju se nerijetko označava sudbonosnom.

Iako Hu Jintao nije navodio konkretne brojke, naveo je da će Kina do 2020. proizvoditi 15 posto od svoje ukupne proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, a obećao je i pošumljavanje površine od 400.000 kilometara četvornih (površina sedam puta veća od Hrvatske) te pomoć zemljama u razvoju kako bi se othrvale klimatskim promjenama. Kina, inače, 70 posto svoje energije proizvodi iz ugljena. Ona je odgovorna za 20 posto zagađenja s CO2, isto toliko i SAD, dok EU ispušta 15 posto, a Indija i Rusija po pet posto svaka.

 

Među stotinjak šefova država iz cijeloga svijeta dramatičnim se govorom istaknuo američki predsjednik Barack Obama, koji je priznao da je do sada SAD sporo reagirao, ali je i najavio "novu eru".
- U opasnosti su naše blagostanje, naše zdravlje i naša sigurnost - kazao je Obama i upozorio da države, ako ne budu brzo djelovale, riskiraju nepopravljivu katastrofu.
Za razliku od administracije njegova predsjednika Georgea W. Busha, koja je odbijala priznati čak i to da klimatske promjene uopće postoje, Obama je obećao da će u tri godine u SAD-u proizvodnja energije iz obnovljivih izvora biti utrostručena. I to pored milijardi dolara koje se već ulažu u energetsku učinkovitost zgrada, što samo po sebi donosi uštede. Obama je kazao i to da su i zemlje u razvoju dužne uraditi svoj dio posla te da im razvijene zemlje moraju pružiti financijsku i tehničku pomoć.
- U budućnosti više nećemo imati izbor između gospodarskog rasta i čiste planete. Opstanak bilo kojega od to dvoje ovisit će o opstanku onog drugog - kazao je Obama.

Novi japanski premijer Yukio Hatoyama još jednom ponovio je smanjenje zagađenja s CO2 od 25 posto do 2020. u odnosu na 1990., a iako je riječ o vrlo ambicioznom planu, u Japanu se već čuju zahtjevi da Japan ide i bitno preko 30 posto. Francuski je predsjednik Nicolas Sarkozy prije ključne klimatske konferencije u Kopenhagenu sve okupljene pozvao na još jedan "klimatski" sastanak sredinom studenoga.

 

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
22:24 22.09.2009.

trebali su se još davno ugledati u hrvacku

MM
Mladen Miletić
20:59 22.09.2009.

Kina konačno počinje razmišljati o ekologiji, a mi razmišljamo zašto štrajkaju oni koji su otrovani sa azbestom .. azbest i Hrvatska ekologija , i štrajk glađu te Kosor spasioc ...

OB
-obrisani-
02:05 23.09.2009.

Yukio Hatoyama nazovi Bandića i on će ti pokazati kako se od stare štancmašine \"izgrađuje uređaj\" za rješavanje ekoloških problema.Dat će ti i savjet za pušWC,za konduktersku kapsulu,i za još puno pametnih investicija koje sigurno neće biti jeftine za Japance,alii ćeš ti Yukio postat bogat čovjek i imati skupe satove kao i Bandić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije