Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osjetljiva situacija

Kina ispitala još jednog Kanađanina: 'Nismo uspjeli stupiti u kontakt'

Michael Kovrig
Foto: Reuters/PIXSELL
13.12.2018.
u 07:35

Peking je službeno obavijestio Ottawu o tom uhićenju u utorak, rekla je kanadska ministrica vanjskih poslova

Kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland rekla je u srijedu da su kineske vlasti ispitale još jednoga kanadskog državljanina, dodavši da Ottawa nakon toga nije uspjela s njim stupiti u kontakt.

"Još nas je jedan Kanađanin obavijestio da su ga ispitale kineske vlasti", rekla je Freeland na konferenciji za novinare u Ottawi, dva dana nakon što je u Kini uhićen bivši kanadski diplomat.

"Nakon toga nismo uspjeli s njim stupiti u kontakt i nastojimo doznati gdje se nalazi", rekla je dodavši da su o svemu zatražili informacije i od kineskih vlasti. S obzirom na to da je riječ o "osjetljivoj situaciji", Freeland je odbila dati više pojedinosti o njegovu identitetu.

Ottawa je u utorak potvrdila da je u Kini uhićen Kanađanin Michael Kovrig, bivši diplomat koji je radio za International Crisis Group (ICG) kojoj je sjedište u Berlinu.

Peking je službeno obavijestio Ottawu o tom uhićenju u utorak, rekla je Freeland.

Michael Kovrig radio je za ICG u Hong Kongu i bio je zadužen za pitanja vanjske politike i sigurnosti na tom području, posebno na korejskom poluotoku. No, ICG je zatvorio svoj ured u kineskome glavnom gradu kad je Peking izglasao zakon o nevladinim organizacijama, koji je stupio na snagu 2017., a kojemu je cilj veći nadzor nad aktivnostima stranih organizacija na kineskom tlu.

Forbesove najmoćnije žene na svijetu:

Michael Kovrig
1/8

Glasnogovornik kineskoga ministarstva vanjskih poslova Lu Kang naglasio je u srijedu da ICG nije bio registriran u Kini te da njegovi zaposlenici krše zakon provodeći aktivnosti u toj zemlji. Kina je zaprijetila da će uzvratiti Kanadi, nakon uhićenja financijske direktorice Huaweija 1. prosinca u Vancouveru, na zahtjev SAD-a. Meng Wanzhou je u utorak puštena uz jamčevinu i čeka proceduru izručenja SAD-u koji ju optužuje da je prekršila američke sankcije protiv Irana. Kanada je u srijedu priopćila da je Kina obaviještena o tom uhićenju istoga dana, nakon što su kineske vlasti prigovorile kanadskoj vladi da ih nisu na vrijeme obavijestili. 

Freeland je indirektno kritizirala i izjave američkoga predsjednika Donalda Trumpa, koji je rekao da je spreman intervenirati u slučaju Meng Wanzhou radi održavanja dobrih gospodarskih veza s Pekingom te istaknuo da će "učiniti sve što je dobro" za SAD.

"Naši partneri ne bi trebali politizirati proces izručenja niti ga koristiti za svoje druge ciljeve, osim traženja pravde u skladu sa zakonom", rekla je šefica kanadske diplomacije.

Freeland je upozorila Washington da će konačna odluka o izručenju Meng Wanzhou, koju treba donijeti kanadski ministar pravosuđa, biti donesena na temelju pravosudnih, a ne političkih razloga.

"Odvjetnici gospođe Meng odlučit će hoće li u obrani koristiti komentare iznesene u SAD-u, a onda će kanadsko pravosuđe, kanadski suci, ocijeniti važnost onoga što kažu njezini odvjetnici", dodala je.

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

Komentara 3

Avatar nekakav
nekakav
09:55 13.12.2018.

u americi država nadzire komunikaciju svih firmi, organizacija, i to je tako još od kraja 2. svj. rata. progoni političkih neistomišljenika su tamo počeli 50-ih, i nisu se nikad zaustavili. kina radi sve što i druge velike i važne zemlje, i ne treba se čuditi tome. ako netko misli da naša država ne prati tko što radi, grdno se vara. jedino što nema interesa za veću kontrolu, ali se tome približava. kanada je stari američki vazal, i najvjerojatnije bude ovu im izručila. unatoč kazni koju će popiti od kine. ova histerija zbog kineskih korporacija je već postala opasna. kad razgrnete svo smeće kojim je to zatrpano, vidite da se radi o protekcionizmu, prljavome, i onemogućavanju slobodnog tržišnog nadmetanja. osnovni problem mreže 5 generacije jest djelomična otvorenost, ali i veći stupanj zaštite od upada. što je u nekoj kontradikciji, ali... amerikanci nemaju mogućnost upasti u novu tehnologiju i traže skoro pa kompletnu dokumentaciju, kodove, od kineza. a pošto apple neće kinezima to dati, već samo svojima doma, kinez radi isto. nekako ste zaboravili da apple u kini ima 25% tržišta, i tamo prodaje telefone skuplje nego u americi. i da će žrtva ovog sraza titana biti baš amerikanci. srednjoročno, a posebno dugoročno. pa kinez radi jače mikroprocesore za mobitele nego zapad, a razvija i procesore za računala, čisto njih uradak. imaju sve da budu najveća sila u povijesti. opet. već su bili. samo nekih 150 godina nisu bili vrh.

GV
golub Vaso
10:15 13.12.2018.

oko za oko, zub za zub, sve zato što se Kanada ponaša kao obična američka kolonija

TO
Toni70
10:51 13.12.2018.

"Naši partneri ne bi trebali politizirati proces izručenja niti ga koristiti za svoje druge ciljeve, osim traženja pravde u skladu sa zakonom", rekla je šefica kanadske diplomacije. Traženje pravde u skladu sa zakonom je lopina koja može da priča jednoo a radi drugo . Ako se je netko ogriješio u Kanadi zašto to mora da se obavjesti Ameriku hej jeli ga možda ti hoćeš kod nas se i nije ogriješio . Nuditi americi zatvorenika . OK Za one koji su za taj stav neka ju daju Amerima . ali smo pod tim uslovima ako su pošteni .. Znači da su ju Rusi prvi zatražili da bi ju isporućili i Rusima zar ne !!! Nadalje što ako toga uhićenoga tipa u Kini zatraži Saudijska Arabija dali da ga kinezi isporuče njima . I u Americi ima smrtna kazan i drže Quwantanamo . Ameri ne isporučuju Orgnizatora državnog udara u turskoj gdje je preko 220 ljudi ubijeni i preko 1200 ranjeno bilo . A ova je prodala telefone Iranu .... Koja ludnica ovaj svijet da ne vjeruješ .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije