Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKAV JE ODNOS KINE I RUSIJE

Bez formalnog saveza, ali s istim neprijateljima. Amerika strahuje da će Kinezi Putinu slati oružje

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin attends a meeting with Chinese President Xi Jinping
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/5
20.03.2023.
u 14:59

Rusija je za Kinu postala ključni izvor energetskih resursa te oružja, a dvije zemlje dijele i zajedničke suparnike u vanjskoj politici

Kina i Rusija dobri su susjedi i pouzdani partneri, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u ponedjeljak nakon što je stigao u Moskvu u državni posjet svom prijatelju, ruskom lideru Vladimiru Putinu. - Kina je spremna, zajedno s Rusijom, čuvati svjetski poredak utemeljen na međunarodnom pravu. Posjet Rusiji dat će novi zamašnjak razvoju rusko-kineskih odnosa i strateškoj suradnji - dodao je Xi. Posjet lidera druge najveće svjetske ekonomije Putinu dodatan je znak da dvije zemlje vide koristi od partnerstva usred Putinova pohoda na Ukrajinu, ali i velikog geopolitičkog sraza sa Zapadom.

Američka vlada strahuje da bi Kina mogla Rusiji početi slati oružje koje bi vojska koristila u svom napadu na Ukrajinu, što se dosad nije događalo. S druge strane, kineska strana naglašava da joj je namjera upravo suprotna - zagovaranje mira u Ukrajini. Kina je nedavno objavila svoj mirovni plan za Ukrajinu koji su Kijev i zapadne vlade većinom odbile jer ne zahtijeva povlačenje ruske vojske s ukrajinskog teritorija. Peking pokušava balansirati - istodobno naglašava da poštuje teritorijalni suverenitet svih zemalja pa tako i Ukrajine, ali i optužuje NATO da je svojim "širenjem" izazvao Rusiju da pokrene svoju invaziju. Xi je u Rusiju stigao na trodnevno putovanje, a kako bi nastavio zauzimati balansiranu poziciju, najavio je da će nakon povratka iz Rusije održati i virtualni summit s ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim.

VIDEO Kineski predsjednik Xi Jinping stigao u Moskvu: 'Zajedno s Rusijom čuvat ćemo svjetski poredak'

Kineski predsjednik, isto tako, dosad se suzdržavao od kritiziranja ruskog napada na Ukrajinu, pretežito kako ne bi naljutio svog najvećeg partnera u geopolitičkoj borbi protiv Zapada. Rusija je za Kinu postala ključni izvor energetskih resursa te oružja, a dvije zemlje dijele i zajedničke suparnike u vanjskoj politici. No, one tijekom proteklih godina, i to dok su se dvojica predsjednika međusobno nazivali "najboljim prijateljima", nisu stvorile i formalni vojni savez. Iako jedna drugoj ne stvaraju probleme prilikom vođenja politika (ili ratova) na ključnim pitanjima, Tajvanu i Ukrajini, isto tako ni ne dijele zajedničke interese. Za Rusiju Tajvan nije ključno pitanje, kao što to Ukrajina nije ni za Kinu.

U veljači 2022., samo nekoliko tjedana prije nego što je napao Ukrajinu, Putin je posjetio Xija prilikom otvaranja Zimskim olimpijskih igara, i dvojica su predsjednika zaključila kako njihovo partnerstvo "nema limita".

No, ne misle svi tako, a imidž Rusije, poglavito njezine vojske, znatno je pao među elitom moćnog susjeda. Feng Yujun, stručnjak za Rusiju na kineskom sveučilištu Fudan, u prosincu je održao govor u kojem je istaknuo da je Rusija mnogo slabija nego što se čini, prema The Economistu. Rekao je da je Rusija anektirala milijune kvadratnih kilometara kineskog teritorija u povijesti, da je natjerala Kinu da uđe u Korejski rat protiv Amerikanaca te da moderna Rusija nikada nije prihvatila svoje slabosti u usporedbi s Kinom.

- Rusija je opsjednuta ponovnom izgradnjom carstva. Najslabija strana u kinesko-američko-ruskom trokutu uvijek je izvlačila najviše koristi - rekao je ovaj profesor.

Komentara 24

LJ
ljeto90
15:36 20.03.2023.

Pa ako ameri mogu slati zelenom onda i Kinezi mogu prodavati rusima??? I to još nije članica NAT saveza???

LJ
ljeto90
16:05 20.03.2023.

Baš me zanima ovi koji podržavaju ameriku jesu li se prijavili dobrovoljno MORH koji dijeli pozive za ratni raspored??? Počelo je evo im prilika???

Avatar Agresor
Agresor
13:05 20.03.2023.

Ova dvojica će spasiti svijet od američkih zlotvora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije