Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kim Jong-il nije samo diktator već i sposoban mafijaški don

kim jong
AFP
01.02.2010.
u 10:00

Krivotvorenje novca, šverc heroina, ilegalna prodaja krivotvorenih lijekova i cigareta je opis posla Sobe 39, tajne službe Sjeverne Koreje.

Krivotvorenje novca, šverc heroina, ilegalna prodaja krivotvorenih lijekova i cigareta... Nije to popis djelatnosti neke talijansko-američke mafijaške obitelji već opis posla Sobe 39, najzagonetnije službe najzatvorenije zemlje na svijetu – Sjeverne Koreje.

Zakon šutnje

Kako bi se domogla strane valute, posljednja komunistička diktatura na svijetu osnovala je prije desetak godina državnu zločinačku organizaciju koja ničim ne odudara od razvikanih mafijaških klanova ili kolumbijskih narkokartela – i zakonom šutnje koji među članovima i suradnicima vlada i brutalnim osvetama svakome tko prekrši nepisana pravila ponašanja.

– Priznajem da sam član Sobe 39, ali to je sve što ćete od mene čuti. Radite mi što god želite, ali veze neću odati. Zna se kakva je kazna za izdajice, a organizacija svoje ljude ima i u američkim zatvorima – izjavio je pred američkim sudom Chen Chiang Liu, Korejac koji je prije nekoliko godina osuđen zbog raspačavanja krivotvorenih dolara u kockarnicama Las Vegasa. Novčanice koje su u njega nađene toliko su bile dobro načinjene da su ih automati za promjenu novčanica u žetone bez problema prihvaćali kao američku valutu, a jedino po čemu su krivotvorine bile prepoznate nekoliko je namjerno načinjenih oznaka kojima su sami Sjevernokorejci raspoznavali prave od krivotvorenih dolara.

Prvu je vijest o postojanju supertajne državne zločinačke organizacije donijela Choe Eun Hee, južnokorejska glumica koju su agenti Kim Jong-ila oteli kako bi diktatoru doveli glumicu čije filmove obožava. Nakon devet godina zatočeništva, uspjela je pobjeći iz zemlje, a zapadnim je obavještajnim službama otkrila skrivene detalje iz života Sjeverne Koreje.

CIA je ustanovila da je sjedište Sobe 39, koja se brine i o privatnim računima diktatora u švicarskim bankama, u zgradi sjevernokorejske Komunističke partije te da u godini zaradi između 500 milijuna i milijardu američkih dolara. Posebna joj je specijalnost krivotvorenje deviza, za što imaju opremu kojom proizvode gotovo savršene krivotvorine. Već sada, prema procjenama američke Tajne službe, raspolažu dovoljnom količinom sirovina za tiskanje krivotvorina vrijednih dvije milijarde dolara.

Svjetska klasa kriminalca

– Iako ga zapadnjaci smatraju razmaženim tiraninom, Kim Jong-il vrlo je sposoban i prepreden mafijaški don. Riječ je o diktatoru i kriminalcu svjetske klase – kaže David Asher, dužnosnik Pentagona koji je vodio nadzor Sjeverne Koreje.

Soba 39 služi ne samo za nabavu tehnologije za razvitak sjevernokorejskih vojnih potencijala nego i za udovoljavanje prohtjevima koje pred svoje službe postavlja Kim Jong-il. Brzi automobili, luksuzna pića, vrhunska elektronika i život u nezamislivu luksuzu kojim raspolažu diktator i njemu odani ljudi bili bi nedostižan san bez novca prikupljena međunarodnom trgovinom drogom ili krivotvorenjem novčanica. I dok oni uživaju u obilju, diljem zemlje promiče se kampanja “Jedimo samo dva obroka na dan”.

Ključne riječi

Komentara 38

OB
-obrisani-
11:32 01.02.2010.

Plavo moje, razlika je u tome sto se u demokracijama vlade bore protiv mafije, kao u Italiji, USA, Japanu, itd, dok u diktaturama vlade potpiru mafijaske djelatnosti. Jos vise, te vlade su same mafija ... Jedan od uslova za razgovorara Sjeverne Koreje s USA bilo je doblokitanje 25 miljuna dollara, koje drzi nama svima tako dragi Kim u Macau. Dok narod u Sjevernoj Koreji krepa od gladi, sin nama svima tako dragog Kima, igra ruletu u Macauu, ter placa kurve novcem, ukradeno gladnima u S. Koreji ...

OB
-obrisani-
11:47 01.02.2010.

Sjeverna Koreja je degutantna diktatura, prema kojoj je cak serijatska ludnica Irana prihvatljiva, dok je rezim na Kubi uzor demokracije. Nitko, NITKO, ne muci svoga naroda kao teroristicni fundamentalisticni rezim u Sjevernoj Koreji. Cak ga se i Kina, koja bas nije sampijon demokracije i ljudskih prava, srami i odrice ...

PJ
pIavo_jezero
11:02 01.02.2010.

\"Krivotvorenje novca, šverc heroina, ilegalna prodaja krivotvorenih lijekova i cigareta... \" dajte nabrojite nešto po čemu se Sjeverna Koreja razlikuje od neke druge demokratske države

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije