Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
propusti

Kiks zagrebačke policije – ubojstvo H. Turibaka vode kao riješen slučaj

'05.07.2013. Zagreb -  Groblje Mirosevac, grobno mjesto ubijenog Hrvoja Turibaka.Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
'Marko Prpic/PIXSELL'
07.08.2013.
u 12:25

Policija navodi da je 2012. jedno ubojstvo ostalo neriješeno. Riječ je o ubojstvu Davora Golubića. Gdje je nestao slučaj Hrvoja Turibaka?


Dva mjeseca nakon što je zagrebačka policija izradila izvješće o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja o svom radu za prošlu godinu, navodeći da je 2012. godine \"evidentirala 12 ubojstava, od kojih je jedno ostalo nerazriješeno\", tužiteljstvo joj je još jedno vratilo u ladicu neriješenih slučajeva.

\"Takvo je stanje bilo\"

Radi se o ubojstvu Hrvoja Turibaka, 24-godišnjeg studenta iz zagrebačkog naselja Špansko. No, u policijskoj statistici, objavljenoj na internetskoj stranici PUZ-a, ništa se nije promijenilo nakon što je odbačena prijava podnesena protiv žrtvina brata Tomislava Turibaka.

I dalje se kao neriješeno ubojstvo u 2012. godini vodi jedno, ono Davora Golubića. Zato smo od zagrebačke policije tražili da nam odgovori kako će u izvješću za ovu godinu statistički prikazati Turibakovo ubojstvo.

Objašnjavajući da svake godine izrađuju (zbog nekih su razloga taj glagol stavili u navodne znake) izvješće s pratećim kraćim tumačenjem statističkih pokazatelja te da podatke prikupljaju prema jedinstvenom programu analitičkog i statističkog istraživanja i metodologije rada MUP-a, iz PUZ-a su nam odgovorili: \"Statistički je trenutačno stanje bilo tada, kakvo je bilo u tom trenutku kada je izvješće predstavljeno. Drugim riječima, bilo koje kazneno djelo koje je \"statistički obrađeno i prikazano\", naravno, podliježe i promjenama nakon što istu kaznenu prijavu kroz postupak provedu mjerodavna tijela pravosuđa. Ista tijela mogu prijavu odbaciti kao i zatražiti dodatne radnje od policije, nadopunu i slično.\"

U nastavku odgovora navode još i da statistika može odstupati i da je za policiju ta činjenica bitna jer \"kazneno djelo treba biti razriješeno u smislu zakonske odredbe, a ne statistike koja je trenutačna i govori o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja.\"

No, hoće li ubojstvo uzornog studenta kojeg je počinitelj usmrtio u stanu njegovih roditelja, ponovno obrađivati u izvješću o stanju sigurnosti, nije odgovoreno, kao što je ostalo otvoreno pitanje kako zaista izgleda stanje sigurnosti kada se iz \"riješenih\" slučajeva izdvoje oni koji su zbog nedostatka dokaza pali na sudu. I oni koji su pali i stubu prije, na tužiteljstvu.

Neriješeni slučajevi

Branko Lazarević, koji je radni vijek proveo upravo u zagrebačkoj policiji, kaže da nekoć prijave nisu podnosili ako nisu imali dovoljno dokaza protiv osobe koju su sumnjičili pa su im se takvi slučajevi u statistikama vodili kao neriješeni. No, Lazarević naglašava i da je nekoć policija prije podnošenja kaznene prijave surađivala s tužiteljstvom. U slučaju ubojstva Hrvoja Turibaka ta je suradnja, pokazalo se tijekom istrage, izostala. 

>> Šefu policije nisu javili 
o novim dokazima na mjestu ubojstva?!

>> \'Ne nađe li policija ubojicu našeg sina, naći ćemo ga mi\' 

>> Hrvoje je umirao čak 12 minuta svjestan što mu se događa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije